David Helsing vid ett av kommunens reservkraftverk.

David Helsing vid ett av kommunens reservkraftverk.

Är ni förberedda för ett elavbrott?

Snöfall, stark kyla och blåst. De senaste dagarnas väder ger oss anledning att fundera över vår krisberedskap, inte minst gällande alternativa värmekällor vid ett elavbrott.

David Helsing, säkerhetssamordnare på Ludvika kommun, konstaterar att det finns en samhällsberedskap i form av dieseldrivna reservkraftverk på ett antal ställen runtom i kommunen.

– Med hjälp av dessa kan vi säkerställa att kommunens samhällsviktiga verksamhet kan fortsätta som vanligt, även vid ett större och längre elavbrott.

Goda råd

Men det gäller också för privatpersoner att tänka igenom vad man har för beredskap för ett elavbrott i hemmet. En del råd finns på denna sida.

Vecka 22, 28 maj-3 juni, arrangeras årets stora landsomfattande krisberedskapsvecka.

– Det är en viktig vecka för att uppmärksamma och reflektera över sina egna och samhällets sårbarheter. Alltså sådant som vi är vana vid att ta för givet, som exempelvis tillgång till vatten, el och värme, säger David Helsing.

Extra viktigt i vinterkylan

Men redan nu, när vintern är så pass sträng, finns det lite extra anledning att se till att vara förberedd för ett eventuellt strömavbrott.

– Så ta er lite tid att fundera igenom hur just er beredskap ser ut där hemma och kolla att ni har de saker som bör finnas i en krislåda.

Snöyra och kyla är något vi har fått vänja oss lite extra vid under den här vintern.

Snöyra och kyla är något vi har fått vänja oss lite extra vid under den här vintern.

Relaterad information

Dela

Sidan senast uppdaterad: 2018-02-28

Kontakta oss

Telefon: 0240-860 00
Öppettider: 7:30-12:00, 13:00-16:15

Ludvika kommun, 771 82 Ludvika

Telefon: 0240-860 00
SPC3N2.sitevision-cloud.net · 21/03 23:34:28