På ludvika.se använder vi cookies för att förbättra din upplevelse av webbplatsen. Läs mer om hur du kan hantera cookies.

Maria Dufva

”Det föräldrafria nätet” — viktig föreläsning för unga och vuxna

Under onsdagen och torsdagen är kända kriminologen och författaren, Maria Dufva, på plats i Ludvika. För alla elever i årskurs 4-9, skolpersonal och vårdnadshavare föreläser hon i det angelägna ämnet ”Det föräldrafria nätet”.

Det handlar om den utsatthet som barn och ungdomar riskerar att hamna i när de till stor del lever sina liv uppkopplade mot chattar och sociala medier.

Maria Dufva fokuserar på att förekomma brott på nätet genom att utbilda unga (och vuxna) i risker på internet och hur de kan skydda sig.

Under det första föreläsningspasset av totalt sju fångade Maria Dufva snabbt den unga publiken (mellanstadieelever) i Aveny, Ludvika Folkets hus.

Använd tekniken – men tänk till

Hon avfärdar det inom vuxenvärlden ofta förekommande snacket i stil med ”det är den där mobilens/datorns fel”.

Tekniken finns och det är klart att den ska användas, anser Maria Dufva.

– Men hur vi använder tekniken på bästa sätt är själva trixet.

Var tredje utsätts

Att unga lätt kan hamna i trubbel på nätet är ändå väl känt.

– Var tredje i åldern 10-16 år utsätts för brott på nätet. Alla är inte den de säger att de är där, konstaterar Maria Dufva.

Hon berättar om stora brottshärvor där vuxna lurat barn, vilket kan ske med fejkade alias som ”den där trevliga något år äldre tjejen” eller ”jämnåriga killen”.

– Internet kan ibland vara en brottsplats och vi har den i våra telefoner.

Sömnbrist

Maria Dufva pratar också om hälsorisker, som för lite sömn med en aviserande mobil som stör under kudden eller i form av nätspelande närmast dygnet runt med vänner runtom i världen.

Beroendet av att ständigt vara uppkopplad drabbar förstås inte bara unga.

– En elev berättade för mig: ”Är det någon som skulle behöva höra det här är det min pappa. Han kan inte ens gå på toaletten utan sin telefon.”

Förtal via grupp

En annan nätföreteelse som blivit allt vanligare är hur exempelvis en snapchatgrupp kan utvecklas från harmlös och trevlig kamratskap till ett redskap för förtal av andra.

– Tänk till vad ni skriver om andra, säger Maria Dufva och påminner om att allt som läggs ut på nätet bara är en skärmdump ifrån att finnas för alltid.

Maria DufvaDela

Sidan senast uppdaterad: 2018-11-07

Kontakta oss

Telefon: 0240-860 00
Öppettider: 7:30-12:00, 13:00-16:15

Ludvika kommun, 771 82 Ludvika

Telefon: 0240-860 00
SPC3N1.sitevision-cloud.net · 22/01 03:45:57