Ludvikas stadskärna "by night".

Ludvikas stadskärna "by night".

Engagemang för en attraktiv stadskärna — även under kvällstid

Ludvika centrums framtid är ljus. Det måste den vara.

Målet med Ludvikas arbete med Purple Flag är att stadskärnan ska bli mer attraktiv – och välbesökt – under en större del av dygnet. Purple Flag är en certifiering som i sin tur är ett koncept lånat från Storbritannien.

Förenklat går det ut på att på olika sätt skapa en stadskärna där dagsbesöken (såsom till butiker) och kvällsbesöken (såsom till restauranger) överlappar, så att det blir så litet glapp som möjligt då stadskärnan är tom.

Kärnan viktig

Inger Alfredsson på Svenska stadskärnor och processledare Björn Mortensen, tidigare centrumutvecklare i Kalmar, berättade om det arbete Ludvika har framför sig. Centrumkärnan är nämligen väldigt viktig för staden som helhet och kvällsekonomin är viktig för de företag som finns där.

De gav många konstruktiva tips och råd, varav flera handlade om belysning. Ett fotodokumenterat kvällsbesök i centrum den här årstiden skvallrar om många oupplysta och kanske inte alltid inbjudande ytor.

Alla usla i början

Björn Mortensen tog på sig rollen att uppmuntra:

– Vi i Kalmar var också tveksamma när vi hade ett sådant här första möte. Alla är usla i början och det är helt okej! Man behöver inte vara bäst i klassen innan man har börjat arbetet.

Men, försäkrade han, genom att arbeta tillsammans kommer man långt. I det här fallet fanns representanter från företag, Visit Dalarna, kommunens säkerhetsavdelning, polisen, säkerhetsföretag, bibliotek, samhällsbyggnadsförvaltning och -nämnd på plats, liksom så klart Unika Ludvika.

Tydlig vilja

Framför sig har gruppen många utmaningar, men bland deltagarna finns också en tydlig vilja att utveckla och förbättra. För Ludvikas stadskärna har potential, tyckte Inger Alfredsson.

– Ni har vackra hus, men ni måste ta tag i dem.

Flera ljuspunkter

Nu ska det understrykas att allt inte är nattsvart. Det finns, bokstavligt och bildligt, ljuspunkter i Ludvikas stadskärna. Flera företagare fick beröm för sitt arbete med att skapa en ljus, mysig och välkomnande atmosfär.

Även gångbron till och från Väsmanstrand och resecentrum fick ros av Inger Alfredsson.

– Här har det blivit jättefint och om jag förstår det rätt har det gått ganska snabbt.

Här är gänget som jobbade med Purple Flag under förmiddagen.

Här är gänget som jobbade med Purple Flag under förmiddagen.

Dela

Sidan senast uppdaterad: 2017-11-27

Kontakta oss

Telefon: 0240-860 00
Öppettider: 7:30-12:00, 13:00-16:15

Ludvika kommun, 771 82 Ludvika

Telefon: 0240-860 00
SPC3N2.sitevision-cloud.net · 22/02 21:22:43