På ludvika.se använder vi cookies för att förbättra din upplevelse av webbplatsen. Läs mer om hur du kan hantera cookies.

Från vänster på bilden Regen Tsegay, Josefina Bylund, Hidat Zeru, Tommy Berglund, Markku Lahnalampi (sektionschef på arbetsförmedlingen), Helena Holmström, samt Haile Tesfom. Längst fram står Fisseha Medhanie

Från vänster på bilden Regen Tsegay, Josefina Bylund, Hidat Zeru, Tommy Berglund, Markku Lahnalampi (sektionschef på arbetsförmedlingen), Helena Holmström, samt Haile Tesfom. Längst fram står Fisseha Medhanie

Lokalt snabbspår ett gott exempel för delegation på besök i Ludvika

Hidat, Fisseha, Haile och Regen har fått bra hjälp och är uppskattade på Solsidan respektive Biskopsgården. De är precis sådana goda exempel som Dua-delegationen vill dela med sig av i resten av landet.

”Lokalt snabbspår inom vården” är ett samarbete mellan Ludvika kommuns arbetsmarknadsenhet, vård- och omsorgsförvaltningen, Arbetsförmedlingen och Lernia.

Projektet är ett sätt att skapa intresse för arbete inom vården, göra det möjligt för nyanlända att få insyn i jobbet som undersköterska, samt lära sig termer och begrepp.

Dua på besök

I veckan kom Delegationen för unga och nyanlända till arbete, Dua, på besök. Ett av syftena var att besöka verksamheten och prata med både ansvariga och deltagare.

Alla parter var eniga om att projektet så här långt är lyckat. Peter Agerhäll, koordinator på Dua-delegationen, undrade om det finns någon speciell framgångsfaktor.

– Att personerna som kommer hit visar viljan. Och att alla hjälps åt, berättade Helena Holmström, enhetschef inom kommunens vård- och omsorgsförvaltning.

Får uppskattning

De fyra deltagarna som fanns med kunde berätta om hur personalen hjälper dem, hur de frågar om svåra ord och hur de får uppskattning både av personal och av de boende.

– De har fått börja i liten skala och sedan göra mer och mer, säger Helena Holmström.

Deltagarna växer

Fisseha Medanie berättade om vad det har gett honom att få chansen att vara med i projektet, hur han har växt av att vara med i ett sammanhang där han känner att han bidrar med något.

– Om man sitter hemma i en mörk lägenhet har man ingen chans att komma in i samhället.

Personalen är fantastisk

Projektet är som sagt ett samarbete. Under Dua-delegationens besök passade Josefina Bylund, strateg på arbetsmarknadsenheten (AME), på att berömma kollegorna på vård- och omsorgsförvaltningen:

– Personalen har varit fantastisk. De har sagt att ”det här är min nästa kollega.”

Ny omgång

Tommy Berglund, chef för AME, kunde bara instämma och passade på att berätta att en ny omgång deltagare är på väg ut i verksamheten.

Peter Agerhäll avslutade med att förklara varför Dua-delegationen gör sådana här besök.

– Det är viktigt för oss som åker runt i Sverige att se de goda exemplen, att man vågade. Och att man vågade prova, det var en framgångsfaktor här. 

FAKTA:

Efter en kortare introduktionsutbildning (Servicevärd i vården) så kombineras studierna i svenska med en extratjänst i vården (extratjänst är en subventionerad anställning).

Målet är att deltagarna så snart de är behöriga ska läsa vidare till undersköterska (för behörighet krävs att de klarat av svenska till en viss nivå).

Tanken är att de ska bli motiverade samt ha bättre förutsättningar att klara av utbildningen till undersköterska efter att ha jobbat inom vården. De har då fått möjlighet att lära sig yrkessvenska samt fått en insyn i hur arbetet fungerar i praktiken.Dela

Sidan senast uppdaterad: 2018-09-06

Kontakta oss

Telefon: 0240-860 00
Öppettider: 7:30-12:00, 13:00-16:15

Ludvika kommun, 771 82 Ludvika

Telefon: 0240-860 00
SPC3N1.sitevision-cloud.net · 21/11 13:39:58