Transformatorlåda på Väsmanstrand kan bli Ludvikas nya landmärke

I skrivande stund står det en stor transformatorlåda på Väsmanstrand. Här kommer några fakta kring den.

Den stora transformatorlådan är densamma som ABB nyligen slog världsrekord med. Spänningsnivån ligger på 1 100 kilovolt, eller om man så vill 1,1 miljoner volt.

Transformatorn har konstruerats, byggts och testats framgångsrikt på ABB i Ludvika, men i ett stycke är den för stor att frakta till kunden. Därför har den tömts på sitt innehåll och på plats hos kunden kommer en ny likadan låda att byggas.

Symbol för kraftcenter

Det här innebär att lådan, så småningom två lådor, blir över. I stället för att låta dem gå till skrot, har ABB kommit överens med Samarkand och High Voltage Valley att ta över lådorna. Beslutet är förankrat hos Ludvika kommun.

Tanken är att de ska utgöra någon form av landmärke; en symbol för det världsledande kraftcenter som Ludvika faktiskt är. I bästa fall kan fler, både boende och besökare, få upp ögonen för de produkter som utvecklas och byggs här.

Förvaras tillfälligt

Lådorna förvaras tillfälligt på Väsmanstrand. Det är ännu inte bestämt var de slutligen ska placeras, eller exakt vilken användning de ska få. Representanter från ABB, Samarkand, Ludvika kommun, samt elever från gymnasieskolan har träffats för att spåna fram idéer om detta.

Lådorna skulle kunna användas för att visa upp krafttekniken i fråga. De skulle kunna bli experimenthus. Med omkring 65 kvadratmeter invändig yta är de tänkbara användningsområdena många.

Kommunernas utvecklingsbolag

Samarkand är Ludvikas och Smedjebackens gemensamma utvecklingsbolag som bland annat driver High Voltage Valley, en arena för olika aktörer och kompetenser inom elkraftteknik.

Relaterad information

Dela

Sidan senast uppdaterad: 2018-01-02

Kontakta oss

Telefon: 0240-860 00
Öppettider: 7:30-12:00, 13:00-16:15

Ludvika kommun, 771 82 Ludvika

Telefon: 0240-860 00
SPC3N1.sitevision-cloud.net · 24/01 04:12:10