Åhörarna fick lyssna på spännande berättelser.

Åhörarna fick lyssna på spännande berättelser.

Välbesökt kvällscafé med temat psykiatriska diagnoser

Det var en välbesökt Restaurang Viljan på torsdagskvällen när det arrangerades café om psykisk ohälsa. Kvällens tema var: ”Hur fungerar vardagen när man har en psykiatrisk diagnos?”.

Charlotte Larsson berättade hur hon och maken planerar de dagliga sysslorna. Ett knep är att göra listor. Hon berättade att hon är engagerad i flera föreningar och att det fungerar bra. Det viktiga är dock att hon kan få en stund om dagen när hon kan vila och koppla av.

Hur reagerar andra?

Lena Gerestrand fick diagnosen Aspergers syndrom när hon var drygt 30 år. För att lära känna sig själv och anpassa sig till sin funktionsnedsättning har Lena tagit reda på hur diagnosen påverkar.

Hon har också lärt sig hur andra människor – utan diagnos – reagerar och agerar. På det sättet har hon lärt sig ett förhållningssätt som fungerar bra i omgivningen.

Stöd och vägledning

Om man har en psykiatrisk diagnos kan kommunens biståndshandläggare i socialpsykiatri eller LSS-handläggare till exempel ta beslut om boendestöd. Boendestöd är personal som finns med i uppgiften utan att utföra den.

Det ger personen med diagnos en möjlighet att vara självständig. Personen med diagnos får på så sätt stöd och vägledning att själv utföra exempelvis hemmets sysslor i form av matlagning eller städning.

Riviga rocklåtar

Ove Pettersson spelade gitarr och varvade riviga rocklåtar med lugnare popballader från 60- och 70-talet.

Cafékvällen på restaurang Viljan arrangerades av Studieförbundet Vuxenskolan, Folkhälsan i Ludvika kommun tillsammans med anhörigstödet i Ludvika och Smedjebackens kommuner.

Relaterad information

Dela

Sidan senast uppdaterad: 2017-11-10

Kontakta oss

Telefon: 0240-860 00
Öppettider: 7:30-12:00, 13:00-16:15

Ludvika kommun, 771 82 Ludvika

Telefon: 0240-860 00
SSC3N2.sitevision-cloud.net · 25/11 06:51:06