En tank med dricksvatten finns vid kiosken/badplatsen i Saxdalen.

En tank med dricksvatten finns vid kiosken/badplatsen i Saxdalen.

Fortsatt kokning av vatten rekommenderas i Saxdalen — totalt tre fall av vinterkräksjuka konstaterade

Uppdaterad information måndag kl 11.10.
WBAB går nu i samarbete med Ludvika kommun ut med ytterligare information angående vattensituationen i Saxdalen.

Provtagningen av dricksvattnet i Saxdalen visar fortsatt att vattnet ska kokas innan det dricks eller används till matlagning.

– Vattnet är inte rent än, konstaterar WBAB:s driftchef Fredrik Gille.

Proverna visar i all fall en minskad grad av colibakterier i vattnet.

– Men fortfarande gäller att tre prover i rad ska vara rena innan vi kan gå vidare till nästa steg, säger Bo-Göran Fransson, livsmedelsinspektör på Ludvika kommun.

Det som sker nu är att klorering och spolning görs fortlöpande i ledningsnätet. Fortsatt provtagning sker också dagligen. WBAB avser även att installera en kloreringsstation som ska finnas placerad i Saxdalen en tid framöver.

Kommer att ta tid

När väl vattnet bedöms rent ska hela ledningssystemet omsättas tio gånger innan det kan släppas fritt för användning igen. Att omsätta innebär att allt vatten i systemet byts ut.

Hur lång tid själva omsättningen kan ta är oklart, men det kan uppskattningsvis röra sig om ett antal dagar – kanske kring en vecka.

Fram till dess är det till hjälp om konsumenterna (gäller inte de med egen brunn) spolar i sitt ledningssystem lite då och då, så att vattnet i ledningarna till fastigheterna omsätts.

Två fall till av vinterkräksjuka

Sedan tidigare fanns ett konstaterat fall av calicivirus (vinterkräksjuka) från boende i Saxdalen som lämnat avföringsprov. Nu finns ytterligare två prover analyserade av smittskyddsenheten i Falun.

– Analyserna tyder totalt sett på två fall av vinterkräksjuka som tycks vara orsakade av ledningsvattnet samt ett fall av sekundärsmitta. Alltså smitta mellan personer, säger Bo-Göran Fransson.

Smittskydd

Rekommendationen från smittskyddsenheten för att undvika smitta mellan personer är fortsatt: ”Var noga med handhygienen, i synnerhet efter toalettbesök och innan vistelse i köket. Använd flytande tvål och egen handduk. Om möjligt – använd egen toalett. Laga inte mat åt andra. För att förhindra smittspridning bör man vara hemma från arbete/skola i 48 timmar efter tillfrisknandet. Handhar man livsmedel i sitt arbete skall man vara hemma 48 timmar efter tillfrisknandet.”

Tyder på förorening i samband med läcka

Så här långt i den utredning Wessman Barken AB har hunnit göra tyder det på att en förorening har skett i samband med åtgärdande av vattenläcka i Saxdalen för en tid sedan.

Dricksvatten finns i tank

Wessman Barken AB och Ludvika kommun rekommenderar att de som har vatten via WBAB:s ledning kokar det i minst tre minuter.

WBAB har ställt ut en tank med dricksvatten i Saxdalen, vid kiosken/badplatsen.

Eventuella frågor kan ställas till:

Tommy Norgren, VA-chef på WBAB 0240-309 21

Elin Löfås, livsmedelsinspektör på Ludvika kommun 0240-863 99

Vattnet ska fortsatt kokas i Saxdalen innan användning för att dricka eller laga mat.

Vattnet ska fortsatt kokas i Saxdalen innan användning för att dricka eller laga mat.

Dela

Sidan senast uppdaterad: 2017-12-11

Kontakta oss

Telefon: 0240-860 00
Öppettider: 7:30-12:00, 13:00-16:15

Ludvika kommun, 771 82 Ludvika

Telefon: 0240-860 00
SPC3N1.sitevision-cloud.net · 11/12 21:55:15