Du är här:

Dan Andersson-veckan 2013

Dan Andersson-veckan arrangeras till minne av en av Sveriges verkligt stora ordkonstnärer, som lät hembygden bilda fond i sina verk, i sitt sökande efter mening och sanning. Dan Andersson-veckan 2013 arrangeras 26 juli - 4 augusti. Kultursatsningen Dan Andersson-veckan inleddes år 1988 som ett firande av att det då var 100 år sedan poeten, författaren och visdiktaren Dan Andersson från Skattlösberg i Grangärde finnmark föddes

Dan Andersson-veckan  genomförs i månadsskiftet juli/augusti och avslutas alltid med Luossafesten i Skattlösberg första söndagen i augusti. ”Veckan”består av nio  kulturdagar med arrangemang i Dan Anderssons anda och fotspår runt om i rika kultur- och naturmiljöer i Ludvikabygden..

Dan Andersson-veckan skapas i samarbete med en mängd olika arrangörer, litterära sällskap, kulturföreningar, hembygdsföreningar, studieförbund, kyrkor och olika privata aktörer. Huvudarrangör är kultur- och fritidsförvaltningen, Ludvika kommun, i samarbete med Dan Andersson Sällskapet och Skattlösbergs Bygdegille

Dan Andersson- veckan 2013 26 juli - 4 augusti.

Luossafesten — final på Dan Andersson-veckan

En alldeles underbar dag fick avsluta den långa Dan Anderson-veckan med den sjuttionde Luossafesten i Skattlösberg.

Årets Dan Anderssonpristagare är Linda Rattfelt. Linda Rattfelt är sedan 1998  guide i Luossastugan, där hon på ett mycket framgångsrikt sätt sjunger och berättar om Dan Anderssons liv och diktning. Linda berättade från scenen hur hon redan tidigt i sin barndom kom  i kontakt med Dan Anderssons poesi via sin morfar och Hootenanny singers inspelning av Dan Anderssons visor.

Linda Rattfelt får Dan Andersson-priset för sitt mångåriga och entusiastiska engagemang för Dan Anderssons liv och diktning. Dessutom för hennes verksamhet kring Luossastugan, Finnmarken och annorstädes. Hennes tolkningar och hennes sångkonst gör henne till en av våra mest publika och stora tolkare.

Hon besökte  Luossastugan  första gången 1975 och återvände sedan många somrar som besökare, innan hon fick det ärofyllda guidejobbet. Idag är hon en stolt pristagare.

Dan Andersson-pristagaren Linda Rattfelt och Dan Viktor.

Dan Andersson-pristagaren Linda Rattfelt och Dan Viktor.

Skattlösbergs bygdegille firar 70-årsjubileum och delar av styrelsen Mona-Lisa Gleimar, Johanna och Christina Johansson, ordförande tackas med en bukett rosor av Ludvika kommun.

Skattlösbergs bygdegille firar 70-årsjubileum och delar av styrelsen Mona-Lisa Gleimar, Johanna och Christina Johansson, ordförande tackas med en bukett rosor av Ludvika kommun.

Björnhyttan

Solen gassade på planen framför magasinet i Björnhyttan. De fem Musikerna i Volodja slet i sitt anletes svett kan man nog säga. De gjorde ett medryckande och härligt program med poeten Vladimir Vysotskis musik och texter.

Solen gassade på planen framför magasinet i Björnhyttan. De fem Musikerna i Volodja slet i sitt anletes svett kan man nog säga. De gjorde ett medryckande och härligt program med poeten Vladimir Vysotskis musik och texter.

Interiör från matserveringen i magasinet i Björnhyttan.

Interiör från matserveringen i magasinet i Björnhyttan.

Emilia Österberg singer/song writer i Björnhyttan.

Emilia Österberg singer/song writer i Björnhyttan.

Lill Lindfors på Cassels

Lill Lindfors: Foto Peter Knutsson.

Lill Lindfors: Foto Peter Knutsson.

Lill Lindfors med tre toppmusiker gav en helt strålande viskonsert med poesiinslag på lördagskvällen i Cassels i Grängesberg inför en publik på 425 personer.Hon bjöd på många fina tolkningar av i första hand Cornelis Vreesvijk, Olle Adolphson, Evert Taube. Dagen till ära hade hon snabbt övat in två Dan Andersson visor: ”Till min syster” och ”Jungman Jansson” som framfördes med känsla och blev till bland de bästa versioner som hörts av dessa välkända visor. Hon läste även en dikt av Dan Andersson och en av Edith Södergran; två poeter som levde under samma tid och som gick bort under tragiska omständigheter, båda 32 år gamla.

Lill omgav sig med tre helt fantastiska musiker som lyfte hennes framträdande flera dimensioner: Mats Norrefalk gitarr, Stefan Bäcklund bas och Lars Fagher trummor. Ett proffsigt mellansnack med en mästerlig publikkontakt förhöjde helhetsintrycket och när det kom till extranummer så fick publiken önska sig låtar och då blev det hits som till exempel: ”Musik skall byggas utav glädje”,” Du är den ende”, ”En man i byrålådan” med flera. Hon fick även i gång publiken i allsång. En mycket nöjd publik gav de medverkande stående ovationer.

Magiska stunder och spännande platser

Lucas Stark, Johan Johansson och Stefan Bellnäs vid Knallis mila. Knallis mila är en magisk plats (ursäkta ett slitet uttryck).  Lucas Stark och hans medmusikanter kom mer än väl till sin rätt under några timmar på fredagskvällen. Ett toppprogram. Publiken var helt med på noterna.

Lucas Stark, Johan Johansson och Stefan Bellnäs vid Knallis mila. Knallis mila är en magisk plats (ursäkta ett slitet uttryck). Lucas Stark och hans medmusikanter kom mer än väl till sin rätt under några timmar på fredagskvällen. Ett toppprogram. Publiken var helt med på noterna.

Ellinor Brolin och Fred Lane gör ett blandat visprogram i Gänsen. Solen skiner som vanligt och det är en härlig dag vid Gänsens strand.

Ellinor Brolin och Fred Lane gör ett blandat visprogram i Gänsen. Solen skiner som vanligt och det är en härlig dag vid Gänsens strand.

Öppen scen på fredagskvällen  vid Bränntjärnstorpet. Programmet börjar med en rundvandring i omgivningarna under kunnig ledning av Nils Holmdahl ,som sedan också inleder med att berätta den fantastiska berättelsen om Dan Anderssons farmor Anna-Stina Knas. Årets konferencier är Björn Jadling. Ett 10-tal personer uppträder under den ljumma i stort sett myggfria kvällen. Annacarin Jadling avslutar med en dikt och alla sjunger Helgdagskväll vid timmerkojan. Återigen en helt underbar kväll vid Bränntjärnstorpet.

Öppen scen på fredagskvällen vid Bränntjärnstorpet. Programmet börjar med en rundvandring i omgivningarna under kunnig ledning av Nils Holmdahl ,som sedan också inleder med att berätta den fantastiska berättelsen om Dan Anderssons farmor Anna-Stina Knas. Årets konferencier är Björn Jadling. Ett 10-tal personer uppträder under den ljumma i stort sett myggfria kvällen. Annacarin Jadling avslutar med en dikt och alla sjunger Helgdagskväll vid timmerkojan. Återigen en helt underbar kväll vid Bränntjärnstorpet.

På väg mellan evenemangen i Bringsjöberg och Saxdalen passeras affären i Abborrberg, som håller öppet under Dan Anderssonveckan.

På väg mellan evenemangen i Bringsjöberg och Saxdalen passeras affären i Abborrberg, som håller öppet under Dan Anderssonveckan.

Ingela Wall serverade stå-upp-poesi till lunch på Hammarbacken

Träffsäker samhällskritik och nutidsorienterade sanningar i lika roande som stilistiskt tilltalande form bjöds de runt 50-talet besökare som hittat till Hammarbacken vid lunchtid på torsdagen. Ingela Wall intog bohemiskt läcker trasmattascen och trotsade regnmoln, makthavare och samhällsetablissemang med estradpoesi av klass.

Hon är analytisk, observant och har förmågan inte bara att betrakta omvärlden utan också att göra den tydlig i all sin bristfällighet. Ojämlikhet, smygförtryck, dolda fördomar och gömda men cementerade genus-hierarkier  –  inget undgår Ingela Wall som dessutom har förmågan att kritisera med humorn och poesin som vapen.

Flerfaldig SM-vinnare i grenen Poetry Slam – som på wikipedia även kallas ”slampoesi” –  framträder hon i så skilda sammanhang som bland annat Riksdagen, radio-gudtjänst och tv-programmet Efterlyst. Född i Sandviken, men numera bofast i Umeå, avslöjade hon att många tror att hon hör hemma i Dalarna. Alternativt får hon frågor om sitt latinamerikanska ursprung – två missuppfattningar om etnicitet byggda på dialekt och utseende... Ingela Wall gör gärna upp med förutfattade meningar och schablonmässigt åsiktsgreppande och får oss att se de fördomar vi inte trodde vi hade. Att hon gör det med finess och lika underhållande som tänkvärd framtoning fick Hammarbackens entusiastiska publik uppleva på torsdagen. Bakom arrangemanget, som ingår i Dan Andersson-veckans utbud, står Kulturenheten, Ludvika Kommun.

Pär Sörman i Bringsjöberg

Per Sörman i Bringsjöberg

Ett  vackert och tonskönt vis- och berättarprogram av Pär Sörman framfördes i Bringsjöberg under torsdagseftermiddagen.

Sörman tolkade Dan Anderssons visor till toner från flera udda instrument som vi inte allt för ofta får höra idag, så som concertina och cittra. Det gav en extra dimension till sångerna och Sörman hanterade även att spela på sked med stor bravur!

I Bringsjöberg hade det även dukats upp med loppis, kaffe- och kolbulleservering som man kunde stärka sig med efter förmiddagens byavandring och skolhusvisning. I skolhuset visades Reidar Falks fotoutställning med en stor mängd finstämda porträtt i svart-vitt.

Nils Ferlin i ord och ton

Heidi Baier med Olle Wallman och Janne Wallman, Saxdalens manskör. Foto: Lars Åke Wettercrantz

Heidi Baier med Olle Wallman och Janne Wallman, Saxdalens manskör. Foto: Lars Åke Wettercrantz

Under den inledande helgen av Dan Anderson-veckan framförde Saxdalens Manskör som vanligt sitt sångspel om Dan Andersson i Skattlösberg. På torsdagskvällen tog man sig an en annan stor poet, Nils Ferlin. Ferlin som var aktad och prisbelönt redan under sin levnad. Dessutom mycket folkkär.

Gästsolist i föreställningen var Heidi Baier, välkänd vissångerska i bygden. Heidi som bland annat sjöng ”När skönheten kom till byn” och ”I folkviseton” tillsammans med manskören och gjorde en förnämlig tolkning av ”Cirkus”. Gästmusiker på klarinett var Lars Trygg, som med sitt fina spel lyfte många sånger ett snäpp extra. Manskören under Roger Brobergs ledning sjöng med känsla och gjorde många fina tolkningar av kända och kanske mindre kända Ferlin visor. Flera solister ur kören framträdde också med den äran.

Alla kända och mindre kända Ferlin visor och dikter vävdes samman med berättelser och anekdoter ur Ferlins liv. Berättare var Lars Persson, Kjell Nyqvist och Anders Pryd.

Gravendalsdagen

Linus Olsson, Stefan Olsson, Annacari Jadling-Olsson och Björn Jadling.

I Gravendal bjöds det på klingande ljud från alla de håll på onsdagseftermiddagen. I den fina smedjan hördes hamrarna mot städen där flera kom för att prova på smide. Vid Räckhammaren ringde klockan inför varje visning och spred en ålderdomlig känsla av tiden då vällingklockorna användes på gårdarna. Det fanns även tunnbrödsbakning, kolbulleservering och vandringsleder som var tillgängliga.

Sist, men inte minst, framfördes ett härligt ljuvligt klingande musikprogram av Björn Jadling, Stefan Olsson, Annacari Jadling-Olsson och Linus Olsson. Lokalen var fullsatt till berddan och publiken bjöds på ett repertoar med många vackra tolkningar av Dan Anderssos visor och dikter, som då och då varvades med andra diktares verk. När Annacari Jadling-Olsson i rafflande fart sjöng Nils Parlings Midsommarpolketten höll publiken andan - för att sedan bryta ut i rungande applåder och visslingar som långt överröstade åskknallarna utanför.

Parlingpriset 30-årsjubilerade i Fredriksberg

Med åskmolnsskyar som effektfull kuliss, firades utdelningen av Parlingpriset som samtidigt 30-årsjubilerade. I år hölls evenemanget på Säfsnäs hembygdsgård och i publiken syntes flera av tidigare års prismottagare. Av juryns motivering inför årets prisutdelning framgick att 2013 års Parlingprismottagare, Göran Greider, har en stor bredd i sitt författarskap och diktning såväl som i journalistik, samhällsengagemang och kulturkompetens.

Att sällskapet Nils Parlings vänner bildades, då för trettio år sedan, kom som något av en överraskning för Nils Parling själv… Det berättade Katarina Herou inledningsvis och citerade författarens smått klassiska reaktion när han blev kontaktad för att få höra nyheten. ”Vad? Måste man inte vara död för det?” ska Nils Parling ha undrat med viss skepsis…

Författaren och diktaren Nils Parling föddes i Säfsnäs socken, i Palahöjden, 1914, men levde en stor del av sitt liv i Silverhöjden, Grängesberg. Det var här årets högtidstalare Örjan Hamrin, tidigare musielektor mötte honom redan som barn. Hamrin skildrade sin uppväxt i gruvorten och gav bland annat sin minnesbild av ett Grängesberg som präglades av många studiecirklar kvällstid, där dagarnas hårda slit för många mynnade i en vilja att förkovra sig under de ännu så länge tv-fria aftnarna.

Mikrofoner och råttor

Det hårda slitet, kroppsarbetet som grunden till allt vårt moderna samhälle bygger på, uppehöll sig också 2013 års Parlingprismottagare vid när han tog över ordet efter Ingegerd Bergdahl-Parling, tidigare gift med Nils som avled 2002. Ingegerd Bergdahl-Parling läste motiveringen och lämnade över mikrofonen sedan hon avslöjat att just mikrofoner är något av det hon skyr mest.

-Mikrofoner och råttor inomhus, förklarade hon med bus i blicken.

Göran Greider är Dalademokratens chefredaktör sedan 1999 och författare till ett stort antal verk, såväl poesi och skönlitteratur som fakta och debattskrifter. Med rötterna i arbetarklass och socialism har han ofta varit den som vågat ge röst åt de svaga, den som inte väjt för etablissemanget. Ur litteraturlistan märks titlar som ”Arbetarklassens återkomst”, ”Det måste finnas en väg ut ur det här samhället” och ”Ingen kommer undan Olof Palme”. I fjol kom ”vi kan inte ha det så här” och en av de dikter årets Parlingpristagare valde att framföra på onsdagen har också ett mycket tydligt tema – svidande kritik av det vårt samhälle håller på att förvandlas till. Med utgångspunkt i historien konstaterade Göran Greider att Nils Parlings debutroman Motorsågen, från 1950, kom till efter en arbetsplatsolycka. Författaren började skriva efter att ha skadat sig i skogen och i Göran Greiders dikt och samhällsbetraktelse sammanfattas välfärdssamhällets sönderfall och den lilla människans, arbetarens, utsatthet i stilistisk fulländad form.

Mylla på scen

På scen under Parlingdagen fanns också hyllade visgruppen Mylla, där Byns Mats Larssons mellansnack i sig utgör en betydande del av den njutbara underhållningen. I gruppen ingår förutom Byns Mats Larsson, gitarr och sång, även Helena Tenstam, tvärflöjt och sång, Johanna Östling, viola och sång, Jonas Hansson, dragspel, gitarr och sång, samt Martin Lissjanis, kontrabas.

I samband med 30-årsjubiléet hade tidigare års pristagare bjudits in speciellt och i publiken syntes bland annat Björn Hedén, Svante Rydberg, Olle Wallman och Peter Resare. 2010 års pristagare Peter Carlsson kom skyndande uppför tunet mot hembygdsgården och 2007 års pristagare, Mylla, var som sagt en av huvudattraktionerna. Bland de pristagare som sorgligt och innerligt saknas finns Gunde Johansson 1985, Nisse Munck 1988 och Bertil Danielsson 2011. Parlingdagen arrangeras av Nils Parlings vänner.

Över 300 personer kom till Säfsnäs Hembygdsgård under Parlingdagen.

Byns Mats Larsson i musikgruppen ”Mylla”.

Het invigning av Dan Andersson-veckan

I gassande solsken invigdes årets Dan Andersson-vecka på Gammelgården på lördagen. Att det 25- årsjubilerande arrangemanget har goda förutsättningar för minst lika många års ytterligare firande av poetens liv och diktskatt, stod klart redan på invigningsdagen då ännu en i raden av unga lovande förmågor uppvaktades traditionsenligt med Pajlakapriset.

Lika talangfulla som kreativa Ellinor Brolin stod som värdig mottagare av utmärkelsen 2013. Ellinor, som fick priset med motiveringen att ”hon är en ung begåvad sångerska med stor bredd i sin repertoar med personlighet och förmåga att tolka Dan Anderssons poesi med känsla som berör”, bevisade i sitt framträdande snart att juryn inte tagit till överord.  Uttrycksfullt och öronsmekande tolkade hon inte bara Finnmarkssonens visor utan delade dessutom med sig av eget material, bland annat med imponerande välskrivna ”Brevet”. Ellinor har trots sina unga 18 år redan hunnit bli en välbekant röst för Dan Andersson-veckans publik , där hon uppträdde i flera sammanhang redan 2012.

Kultursekreterare Brigitta Karlestedt överlämnade Paljakapriset, som delas ut av Fjällbergs Vind EF, Dala Vind AB och Dan Anderssonveckans styrgrupp i samarbete.

Tillsammans med trubaduren tillika musiklärare Göran Israelsson, återvände Ellinor Brolin senare under eftermiddagen till scenen för ännu ett uppskattat framträdande. Duon gav publiken ett blandat visprogram, med tonvikt på Dan Andersson.

Uppriktigt tack till ideellt engagerade eldsjälar

Bo Sundqvist, förvaltningschef för Kultur- och fritid i Ludvika, inledde årets invigningsceremoni med ett varmt och uppriktigt tack till alla de ideellt engagerade eldsjälar, som möjliggör det nio dygn långa intensiva firandet i Dan Anderssons gamla hemtrakter. Sedan starten 1988 har de många evenemangen på skilda orter kopplade till författaren och visdiktarens alltför korta levnad, imponerat på besökare från när och fjärran. I sagolik miljö, i trolska skogar och på gårdstun där tiden tyckts stå stilla, väntar den här veckan unika upplevelser för många sinnen.

Årets invigningstalare, kulturjournalisten och författaren Ulrika Knutson, hade gjort grundlig research och kunde bland annat dra paralleller mellan Dan Andersson och andra stora och erkända diktare, som exempelvis Fröding och Ferlin. Knutson gav också en lång och utförlig sammanfattning av poeten från Skattlösbergs egen levnadshistoria.

Under lördagens invigning passade spelmannen Ove Frid, som i många år ansvarsfullt och njutningsspridande trakterat Dan Andersson svarta fiol, över instrumentet och hedersuppdraget till Lars Fredriksson som genast fick bevisa att han är en mycket värdig efterträdare.

De åhörare som vikt eftermiddagen åt invigningen av årets traditionsrika vecka fick uppleva värme både från strålande sol och sprudlande spelglädje.

Ale Möller band

Musikaliskt högtryck mötte även ett nära fullsatt Aveny på fredagskvällen, när veckan smygstartades med Ale Möller band på scen. Gruppen, som snart kan 10-årsjubilera, visade prov på en total kompetens i toner och framträdande, en imponerande professionalitet som innefattade känsla och spelentusiasm och fick publiken med sig från första anslaget.

Dan Andersson-veckan började firas 1988, i samband med 100-årsjubiléet av poetens födelse och det var dåvarande kulturchef Robert Linnerud som tillsammans med nämndens ordförande Folke Thelin tog initiativet.

Ulrika Knutson höll ett förstklassigt tal om Dan Anderssons liv.

Publiken njöt av värmen och skickliga artister.

Ellinor Brolin Paljakapristagare 2013.

Spelmannen Lars Fredriksson axlade Dan Anderssonveckans ceremoni efter Ove Frid och spelade på Dan Anderssons svarta fiol.

Ale Möller och hans band gjorde en brilliant och minnesvärd konsert på ”smygstarten” av Dan Andersson-veckan.

Maria Stellas, svensk-grekisk sångerska framförde bland annat Grekiska sånger på ett underbart sätt.

Vackert och humoristiskt vemod när Löfmarck återvände till rötterna

Sångaren, musikern och komikern Erik Löfmarck gästade Kulturdagen i Kullen på söndagen. Erik Löfmarck, med rötter i trakten, gav en vacker och humoristisk hyllning till det svenska vemodet med Dan Anderssons diktning som lokal och framträdande referens.

Mångkreative Löfmarck, med öronlycka i såväl gitarranslag som röst, har bland annat gett ut albumet Gengångare 1998 med tretton av Dan Anderssons dikter i egen tonsättning. Albumet gavs även ut året innan, 1997, på annat skivbolag och under namnet Vildmark. På Kulturdagen i Kullen framträdde han tillsammans med Gårdsorkestern, under ledning av Calle Löfmarck. De delade bland annat med sig av helt nya Dan Anderssontonsättningar, som i sommar släpps på en EP.

I ett underhållande mellansnack berättade Erik Löfmarck bland annat om när Thorsten Flinck hörde av sig. Flinck, som ville låna en av Eriks Dan Anderssontonsättningar, förklarade att för att förstå svärtan i poetens texter måste man ha dött åtminstone ett par gånger…

Löfmarck uppehölls sig också i minnet av hur han som ivrig motionär och löpare i början av 2000-talet tog initiativet till och arrangerade en löptävling på kyrkstigarna i trakten av Kullen. Sammanlagt 26 kilometer långt blev Kyrkloppet, en årlig tradition.

Guidad visning

Kulturdagen i Kullen inleddes på förmiddagen med en guidad vandring till det gamla brandtornet som numera fungerar som utsiktstorn med vyer mot de blåa bergen. De runt sextio personer som njöt av Löfmarck med sällskap kunde inte bara stilla kulturhunger utan också njuta nävgröt med fläsk.

Härnäst bjuds nu besökare i Dan Andersson-veckan på möjligheten att uppleva Bengan Jansson på scen i Sunnansjö mitt på blanka måndagseftermiddagen, klockan 15.00. På kvällen samlas flera Dan Andersson-tolkare i Grängesbergs Folkets Park. En stjärnklar kväll kan utlovas ur artistsynpunkt, där Pär Sörman, Jimmy Ginsby, Ellinor Brolin, Puch Olsson, Gunnar Ekman, Billy Shamrock, Roine Lindström, Rolf Rondahl, Johan Rydholm och Pernilla Sundin glimmar med visor och berättande inslag.

På tisdagen pratar Göran Greider och Camilla Sparring ”mat i Finnmarken”, tillsammans med Nils och Joel Holmdahl och platsen är Rikkenstorp vid lunchtid…

Gruppen Kolonien startade med ambitionen att främst framföra texter med miljöbudskap, men efterhand har musiken utvecklats alltmer, liksom perspektivet… Numer är texterna bredare, med tankar om livet, men fortfarande ofta med ett politiskt budskap och Kolonien finns också på plats i samband med Finnmarknaden i Rikkenstorp.

I Norrvik tar sig Lasse Arnheim och Niklas Ulvebrand till Fängenhällarna i sällskap med Carl Michael Bellman och Cornelius Vreswijk under rubriken ”Fukta din aska” på tisdagskvällen och på Ludvika Gammelgård håller Björn Hedén och Marketta Fransilla nattcafé.

Onsdagen bjuder bland annat på musikgruppen Triida i Strömsdal och i grannbyn firas Gravendalsdagen. Här underhåller Björn Jadling, Annacari Jadling Ohlsson,  Stefan och Linus Ohlsson. Den som hellre upplever Dan Andersson i jazztolkning tar sig till Nyhmmars Folkets hus där det under en musikalisk heldag bland annat serveras Dan Andersson på jazzvis samt swingjazz med Benny Goodmansjäl. Orkestern heter All Star Swing och kapellmästaren Gunnar Ekman.

Denna innehållsrika onsdag firas även Parlingdagen på Säfsnäs hembygdsgård och årets pristagare Göran Greider finns förstås på plats liksom Örjan Hamrin. Den som orkar förbereder sig för tidig torsdagsmorgon med ännu ett intensivt dagsprogram.

Caroline och Klara Löfmarck njöt av den vackra musiken.

Somliga passade på och tog en tupplur.

Dela

Sidan senast uppdaterad: 2016-02-17

Kontakta oss
Telefon: 0240-860 00
Öppettider: 7:30-12:00, 13:00-16:15

Ludvika kommun, 771 82 Ludvika

Telefon: 0240-860 00
SSC3N1.sitevision-cloud.net · 27/03 18:26:32