Du är här:
Maskinhuset Grängesberg. Foto: wizworks.se

Maskinhuset Grängesberg. Foto: wizworks.se

Maskinhuset Grängesberg

Gör ett besök i Maskinhuset Grängesberg sommartid. Här samsas samtidskonst med intressant industrihistoria.

Maskinhuset 2016

Industrisemester 18 juni - 14 augusti


En konstutställning om arbete och fritid i ett postindustriellt samhälle.

Vernissage den 18 juni 12.00–18.00. Invigningstal av Mårten Castenfors kl. 14.00 i närvaro av deltagande konstnärer.

Liljevalchs Hubb och Ludvika kommun bjuder in till utställningen Industrisemester i Maskinhuset i Grängesberg. En utställning om arbete, fritid, och deras funktioner i ett samhälle i förändring. I utställningen möter vi ett antal svenska och internationella konstnärer som på olika sätt i sina praktiker närmar sig föreställningar kring arbete och fritid och deras samhällsbyggande, sociala och psykologiska roll.


Parallellt med utställningen presenteras även ett pedagogiskt program utformat i samarbete mellan curator, konstnärer och hantverkspedagog. Programmet bjuder in framförallt barn och unga vuxna, men även äldre besökare, att i konstens värld utforska ämnen och frågeställningar som har svårt att ta plats i andra rum. Vem är jag utan mitt arbete? Kan jag bli vad som helst?

"Vi är alla glada över detta konstnärliga projekt i Grängesberg – ett projekt som tar Stockholm via Liljevalchs till det vackra Bergslagen och däri ett synnerligen fruktbart samarbete mellan Ludvika kommun och Bergslagssatsningen", säger samstämmigt Mårten Castenfors, chef Liljevalchs, Stina Stenberg, förvaltningschef för Kultur och Fritid i Ludvika kommun och Bergslagssatningens projektledare Marie Östblom.


Liljevalchs Hubb är en plats för kreativa näringar med arbetsplatser för ett 30-tal yrkesverksamma konstnärer, skribenter, poeter, fotografer, musiker och filmare i Solna, norr om Stockholm och drivs gemensamt av kommunerna Stockholm och Solna. Sedan 2015 driver man även projekt på andra platser. Före Maskinhuset i Grängesberg var man exempelvis i vintras på konsthallen LUDA i St. Petersburg. Curator för Liljevalchs Hubb och dess projekt är Johan Norling.

 

Öppettider:

Tis-fre 11-17, lör-sön 11-15                                                                                (stängt midsommarafton och midsommardagen)


 

Maskinhuset, Foto: wizworks.se

Maskinhuset, Foto: wizworks.se

 

 

 

Om Maskinhuset

Maskinhuset, en funkispärla i Bergslagens industriarv öppnade sina portar för konst redan sommaren 2012. Tidigare rymde denna industribyggnad bland annat hissmaskineriet till Grängesbergsgruvan. Maskinhuset ingår i ett mindre samarbete med Avesta Art och MEKEN i Smedjebacken som kallas Konstrum Bergslagen. Maskinhuset ingår även i ”Dalarna Art Trail” som är en guide till tio spännande konstupplevelser, från Avesta i söder till Zornmuseet i norr.

Dalarna art trail logga
Maskinhuset i Grängesberg. Fotos: wizworks.se

Maskinhuset i Grängesberg. Fotos: wizworks.se

Hitta hit:

Maskinshuset ligger i den södra delen av Grängesberg mot Örebrohållet. Åk längs riksväg 50, Kopparbergsvägen. Följ skyltningen mot Cassels, efter cirka 40 meter sväng höger mot Mojsen. Maskinhuset ligger inom området.

Dela

Sidan senast uppdaterad: 2016-05-12

Kontakta oss

Telefon: 0240-860 00
Öppettider: 7:30-12:00, 13:00-16:15

Ludvika kommun, 771 82 Ludvika

Telefon: 0240-860 00
SPC3N2.sitevision-cloud.net · 29/05 21:07:44