Du är här:
Maskinhuset Grängesberg. Foto: wizworks.se

Maskinhuset Grängesberg. Foto: wizworks.se

Maskinhuset Grängesberg

Gör ett besök i Maskinhuset Grängesberg sommartid. Här samsas samtidskonst med intressant industrihistoria.

Information om sommarens utställning 2017 kommer snart!

 

Tidigare utställningar:

Maskinhuset 2016

Industrisemester 18 juni - 14 augusti


En konstutställning om arbete och fritid i ett postindustriellt samhälle.

 

Vernissage den 18 juni 12.00–18.00. Invigningstal av Mårten Castenfors kl. 14.00.

Både arbete och fritid blir det i Maskinhuset i Grängesberg i sommar. Tillsammans med Bergsslagssatsningen och Ludvika kommun arrangerar Liljevalchs Hubb utställningen Industrisemester där svenska och internationella konstnärer belyser dessa båda begrepp.

Industrisemester är en utställning om arbete och fritid och deras funktioner i ett samhälle i förändring. Vi möter här en rad svenska och internationella konstnärer som på olika sätt utforskar föreställningar kring arbete och fritid och deras samhällsbyggande, sociala och psykologiska roll.

Deltagande konstnärer är Matei Bejenaru, Chen Chieh-Jen, Kajsa Dahlberg, Ivan Melnichuk, Linnéa Sjöberg, Iris Smeds, Pilvi Takala, Marika Troili och Sandra Ylikangas. Med på vernissagen är Linnéa Sjöberg, Iris Smeds och Sandra Ylikangas.

Parallellt med utställningen presenteras också ett pedagogiskt program utformat i samarbete mellan curator, konstnärer och hantverkspedagog. Programmet bjuder in främst barn och unga vuxna, men även äldre besökare, att i konstens värld fundera över ämnen och frågor som har svårt att ta plats i andra rum. Vem är jag utan mitt arbete? Kan jag bli vad som helst? Torsdagar kl. 15 blir det särskilda aktiviteter för barn, med guidad tur och pyssel.

– Vi är alla glada över detta konstnärliga projekt i Grängesberg som tar Stockholm via Liljevalchs till vackra Bergslagen och däri ett synnerligen fruktbart samarbete mellan Ludvika kommun och Bergslagssatsningen, säger samstämmigt Mårten Castenfors, chef för Liljevalchs, Stina Stenberg, förvaltningschef för Kultur och fritid i Ludvika kommun samt Bergslagssatsningens projektledare Marie Östblom.

Liljevalchs Hubb är en lokal för kreativa näringar med arbetsplatser för ett 30-tal yrkesverksamma konstnärer, skribenter, poeter, fotografer, musiker och filmare i Solna, norr om Stockholm. Den drivs gemensamt av kommunerna Stockholm och Solna. Sedan 2015 har man även projekt på andra platser, i vintras exempelvis på konsthallen LUDA i S:t Petersburg. Curator för Liljevalchs Hubb och dess projekt är Johan Norling.


Öppettider:

Tis-fre 11-17, lör-sön 11-15                                                                                (stängt midsommarafton och midsommardagen)

 

Maskinhuset 2016

Maskinhuset 2016 Industrisemester

 

 

Om Maskinhuset

Maskinhuset, en funkispärla i Bergslagens industriarv öppnade sina portar för konst redan sommaren 2012. Tidigare rymde denna industribyggnad bland annat hissmaskineriet till Grängesbergsgruvan. Maskinhuset ingår i ett mindre samarbete med Avesta Art och MEKEN i Smedjebacken som kallas Konstrum Bergslagen. Maskinhuset ingår även i ”Dalarna Art Trail” som är en guide till tolv spännande konstupplevelser, från Avesta i söder till Zornmuseet i norr.

Dalarna art trail logga
Maskinhuset i Grängesberg. Fotos: wizworks.se

Maskinhuset i Grängesberg. Fotos: wizworks.se

Hitta hit:

Dillners väg 10, Grängesberg. Maskinshuset ligger i den södra delen av Grängesberg mot Örebrohållet. Åk längs riksväg 50, Kopparbergsvägen. Följ skyltningen mot Cassels, efter cirka 40 meter sväng höger mot Mojsen. Maskinhuset ligger inom området.

Dela

Sidan senast uppdaterad: 2017-04-27

Kontakta oss

Telefon: 0240-860 00
Öppettider: 7:30-12:00, 13:00-16:15

Ludvika kommun, 771 82 Ludvika

Telefon: 0240-860 00
SSC3N1.sitevision-cloud.net · 01/05 08:02:15