Ekologiskt och hållbart

Genom att använda ekologiska livsmedel mår både miljön, människor och djur bättre genom att kemiska bekämpningsmedel, konstgödsel och genmodifierade organismer inte används.

Dessa varor köper vi alltid som ekologiska (i mån av tillgång): Mjölk, fil, morötter, vitkål, havregryn, vetemjöl, Hällbröd, inlagd gurka, inlagda rödbetor, rapsolja, pasta penne, kakao, gröna ärtor, mannagryn, russin, bananer, ägg, gul lök, potatis, tunnpannkaka, gräddfil, broccoli, krossade tomater, lasagnetter, grötris och potatisbullar.

Fisken som serveras är oftast MSC-märkt. Det innebär att fisken kommer från hållbart fiske, därutöver är många andra ekologiska maträtter.

Månadens Grönsak: Varje månad lyfter vi fram en säsongsanpassad grönsak. Våra matgäster får då upptäcka just den grönsaken lite extra. Vi serverar den i många olika former och barnen/eleverna får lära sig mer om den.

 

Topp-10-lista på ekologiska livsmedel!

Ska du börja vara ekoreko, eller undrar du bara var du gör mest nytta?
Nedanstående lista på de miljöbästa livsmedelsvalen kan kanske hjälpa dig!

  1. MJÖLK (ekologisk odling av fodret bidrar till öppna landskap och biologisk mångfald, räddar regnskog)  
  2. BANAN(du sparar 50 kg bekämpningsmedel - ofta förbjudna här - per år och hektar, vilket ger bättre miljö och hälsa i Latinamerika men även här)
  3. KAFFE(jfr bananer)
  4. ÄGG(ekologisk odling av hönsfodret bidrar till biologisk mångfald och öppna landskap, samt mindre bekämpningsmedel)
  5. POTATIS(betydligt minskad användning av bekämpningsmedel)
  6. MOROT(betydligt minskad användning av bekämpningsmedel)
  7. BRÖDMJÖL(betydligt minskad användning av bekämpningsmedel)
  8. FLÄSKKÖTT(ekologisk odling av svinfodret bidrar till biologisk mångfald och öppna landskap)
  9. LAMMKÖTT(bidrar till biologisk mångfald och öppna landskap, minskad användning av parasitmedel)
  10. NÖTKÖTT(ekologisk odling av fodret bidrar till biologisk mångfald och öppna landskap, räddar regnskog)

Vellinge högst på prispallen i Ekomatsligan igen!

Vinnare i ekomatsliganlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster är Vellinge kommun som nu uppnått 72% ekologiska inköp. Lund och Södertälje intar en delad andra plats med 55% ekologiska inköp vardera. Ribban för att kvala in till ekomatsligan höjdes i år till 30% och detta lyckades 67 kommuner, 9 regioner och 7 landsting med. Det är 30 stycken fler än förra året. 27 kommuner, landsting och regioner har över 40% ekologiskt och 6 kommuner har passerat den magiska gränsen på 50% ekologiska inköp. Ludvika fick i år en 29:e plats med 35% ekologiska inköp.

Diagram från ekomatsligan

EkoMatCentrum - informationscentrum för Ekologiska Produkter

Matsvinn

I Sverige slänger man mat för flera miljarder kronor varje år, detta slöseri har även en väldigt stor inverkan på miljön då en dryg fjärdedel av alla utsläppta växthusgaser kan härledas till livsmedelsproduktion (lågt räknat). Därför arbetar vi i Ludvika kommun med att försöka minska matsvinnet.

Dela

Sidan senast uppdaterad: 2017-02-15

Kontakta oss
Telefon: 0240-860 00
Öppettider: 7:30-12:00, 13:00-16:15

Kostchef
Gun-Britt Hedsten 0240-864 54

Fler kontaktuppgifter

Ludvika kommun, 771 82 Ludvika

Telefon: 0240-860 00
SSC3N2.sitevision-cloud.net · 20/10 03:37:56