Det här är Fredriksbergs förskola
Fredriksbergs förskola ligger vackert i Fredriksberg. Det är inte alla barn som kan äta lunch och titta ut på rådjur eller ekorrar som skuttar utanför fönstret. Förskolan har två avdelningar med barn i åldrarna 1-5 år.
Både barn och personal har god kunskap om djur och natur, vilket märks både i deras lekar och undervisningssituationer. Natur- och miljötänkandet går som en röd tråd genom verksamheten. Vi källsorterar, komposterar och odlar i vårt växthus tillsammans med barnen.
Utflyktsmålen är många när förskolan tar sig en promenad, för i Fredriksberg finns det mycket spännande att upptäcka. Kanske har det kommit något nytt att undersöka i Fantasiskogen eller så tittar vi närmare på någon spännande larv som vi hittat i lingonriset. Vissa dagar gör vi ett besök på biblioteket eller så tar vi ut svängarna i skolans gymnastiksal. Om vi bara ska vara på gården så innebär det att det både går att klättra på stenar och leka kurragömma i skogen, eftersom det är en del av vår utemiljö.
Förskolan ska inbjuda till lek och kreativitet, därför uppmuntrar vi barnens nyfikenhet och idéer i leken. Vi anser att social kompetens är viktigt. Barnen får öva sig i att vara tillsammans i förskolans undervisningssituationer. Vi jobbar aktivt med känslohantering, eftersom det är en så betydelsefull del på många vis. Om barnen tidigt lär sig att förstå sina egna och andras känslor, kommer de ha nytta av det hela livet. På varje avdelning finns känslodockan Friendy som hjälp i arbetet.
Förskolan har få barn vilket ger oss möjlighet att skapa en lugn och trygg miljö för alla barn. Vi strävar efter att barnen ska känna glädje, gemenskap och nyfikenhet. Vår målsättning är att ha en god relation till både barn och vårdnadshavare. Det finns en specialpedagog kopplad till förskolan, för att stötta pedagogerna så att de kan möta alla barn på bästa sätt.
Barnbok i fokus
Utbildningsåret 2024-2025 blir det andra året som förskolorna i Gonäs, Saxdalen och Fredriksberg arbetar med samma tema. Utbildningen kommer att planeras utifrån förskolans läroplan, Lpfö 18, men med Maria Nilsson Thores barnböcker Vem ser Dim och Hur mår Dim som en gemensam bas. Vi kan på detta sätt skapa en mer likvärdig undervisning, dela goda idéer, stötta varandra och skapa en rolig och intressant utbildning för alla barn i området. Tanken är att pedagogernas kunskap ska få växa fram i vårt gemensamma tema och där det finns utrymme för att prova, diskutera, lyfta fram nya perspektiv och utmana sitt sätt att organisera undervisningen. Detta dokumenteras sedan för att erfarenheten ska bli beprövad.
Är du intresserad av att veta mer om vår förskola så är du hjärtligt välkommen hit för ett besök. Ring innan så att vi kan ta emot dig på bästa sätt.
Kontakta oss
Social- och utbildningsförvaltningen
social.utbildning@ludvika.se
0240-860 00
Alla kommunala förskolor nås även via växeln 0240-860 00
Sidan uppdaterades: