Lämna tips om trängsel på restauranger och serveringsställen

Om du upptäcker trängsel på matställen som ökar risken för spridning av covid-19 kan du lämna dina synpunkter till verksamhetsområde miljö och bygg som har tillsynsansvaret för serveringsställen som till exempel restauranger, barer och caféer.

Alla måste hjälpas åt att minska risken för smitta. Från den 1 juli 2020 gäller en ny lag för verksamheter som serverar mat och dryck. Den som driver restaurang eller annan servering måste se till att trängsel inte uppstår i sina lokaler, köer eller på uteserveringar.

Du kan anmäla till verksamhetsområde miljö och bygg om du ser serveringar som inte följer reglerna. Du kan lämna en anonym anmälan. Tänk på att inte uppge ditt namn eller dina kontaktuppgifter om du vill vara anonym.

Eget ansvar

Vi har alla ett eget ansvar när det gäller att hålla gott avstånd till varandra.

Håll avstånd till dina medmänniskor och respektera de åtgärder som affärer och restauranger gör för att undvika trängsel. Vi måste också hjälpas åt att undvika trängsel i kollektivtrafiken och på allmänna platser som gator, torg, parker och badplatser.

Ser du att det är fullt någonstans – gå till ett annat ställe!

Trängsel på andra platser än serveringar

Kommunen ansvarar inte för tillsyn av trängsel på allmänna platser som parker och torg, butiker, i kollektivtrafik med mera. Då gäller Folkhälsomyndighetens föreskrifter och allmänna råd om allas ansvar att förhindra smitta av covid-19 med mera Länk till annan webbplats.. Föreskriften beskriver verksamheternas ansvar, men även allas personliga ansvar för att hålla tillräckliga avstånd.

Om du ser trängsel på dessa platser bör du vända dig till den som driver verksamheten och hänvisa till denna föreskrift.

Kontakta oss

Kultur- och samhällsutvecklingsförvaltningen Verksamhetsområde Miljö och bygg

miljo.bygg@ludvika.se
0240-860 00

Sidan uppdaterades: