Ludvika kommuns logotyp.

Bihotell

Många vilda bin och andra pollinerande insekter har svårt att hitta naturliga boplatser i dagens samhälle, där död ved och gamla träd ofta saknas. Du kan hjälpa dem!

Bild på ett tecknat bi

Bihotell och varför behövs de?

Vi behöver vilda pollinatörer för vår livsmedelsförsörjning och för biologisk mångfald. De flesta vildbin i Sverige är solitära – det vill säga att de inte lever i stora samhällen som honungsbina. Istället bygger honorna egna bon där de föder upp sina larver. Förutom bin flyttar även andra nyttiga insekter in, som rovsteklar och solitära getingar, vilka hjälper till att kontrollera skadliga insekter utan bekämpningsmedel.

En tredjedel av maten vi äter är beroende av pollinatörer. Runt 90 % av alla vilda blommande växter är helt eller delvis beroende av pollinatörer för sin fortplantning. Genom att gynna vilda bin stärker vi pollineringen av blommor, fruktträd och grödor, vilket är avgörande för vår livsmedelsförsörjning och ekosystemens hälsa.

Idag är bina hotade i landskapet och behöver därför vår hjälp. De 273 arter av vilda bin som finns i Sverige sköter tillsammans den största andelen av pollineringen av landets växter. Men dessvärre riskerar många arter att försvinna. En tredjedel anses mer eller mindre hotade och är med på Artdatabankens rödlista. Redan idag har tyvärr 13 arter vilda bin dött ut i Sverige.

Vad är ett bihotell?

Ett bihotell eller insektshotell som det också kallas, erbjuder skyddade bostäder där insekterna kan lägga sina ägg och övervintra. De är därför viktiga året runt för att säkerställa att vilda pollinatörer kan fortsätta leva och pollinera våra växter. Ett bihotell är en tillverkad boplats, ofta byggd av trä med borrade hål eller av ihåliga växtstjälkar, där vilda bin och andra nyttiga insekter kan bo. Insektshotell kan också innehålla material som kottar, halm och bark för att locka olika arter, exempelvis nyckelpigor och fjärilar. När hålen i bihotellet blir igenmurade betyder det att de är bebodda av bin eller andra insekter.

Så här bygger du ett enkelt bihotell

Bihotell i trästockar:

Borra hål med olika diameter (3–13 mm), ca 7–15 cm djupa, men inte rakt igenom.
Ett tips kan vara att lämna kvar en hög stubbe efter ett dött träd i trädgården, och borra hål i detta.

Bihotell av bambupinnar:

Bunta ihop bambupinnar eller vass, ca 10–20 cm långa, och häng upp dem med öppningarna utåt.

För att lyckas behöver du:

  • Gärna bygga ett litet tak som skyddar mot regn.
  • Placera hotellet minst en meter ovan mark och gärna i söderläge.
  • Undvika att använda tryckimpregnerat trä eller plast.
  • Om du vill locka humlor kan du gräva ner en blomkruka med bomaterial och en lång ingångstunnel.
  • Se till att det finns gott om blommande växter i närheten, eftersom insekterna behöver mat.

Inspiration och vidare läsning

Tillsammans kan vi skapa en blomstrande och livfull miljö för både människor och insekter!

Kontakta oss

Ludvika kommun

kultur.samhallsutveckling@ludvika.se
0240-860 00

Sidan uppdaterades: