På ludvika.se använder vi cookies för att förbättra din upplevelse av webbplatsen. Läs mer om hur du kan hantera cookies.

Skräpfakta

Visste du förresten att...
 • Det kan ta upp till fem år för naturen att bryta ned en cigarett?
 • Det tar 200—500 år för naturen att bryta ned en ölburk i aluminium?
 • Skärsår är en av de vanligaste olyckshändelser som hundar råkar ut för?
 • Ett par tusen svenska kor dör varje år för att har ätit något vasst, ofta skräp som har hamnat i deras mat?
 • Hundratusentals sjöfåglar och marina däggdjur dör varje år för att de ätit skräp eller fastnat i det och drunknat?

Källa: UNEP Regional Seas, LRF, Agria Djurförsäkring, Clean Up the World, FTI.

Vad händer med skräpet

Undrar du vad händer egentligen med skräpet efter att du har lämnat in det till återvinning? 

Dina sopor kan bli något annat efter att du slängt dem. 

 • Om alla lämnar in dina kapsyler till återvinning, räcker stålet till 2 200 nya personbilar. Varje år! Metall kan återvinnas hur många gånger som helst, men för naturen tar det 300 år att bryta ner det.
 • Ett ton plastförpackningar kan återvinnas till cirka 84 000 blomkrukor.
 • 100 stycken PET-flaskor blir en fleecetröja.
 • Kartongfabriken Fiskeby Board tillverkar varje dag kartong av återvunna pappersförpackningar motsvarande en rulle som är 3,7 meter bred och som sträcker sig från Norrköping till Malmö.
 • På 1 000 bananskal som rötas och blir biogas kan man köra närmare 100 kilometer.
 • 1 000 gympaskor som slängts i brännbart värmer en normalstor villa i en månad. cirka 2 080 kWh.
 • Ur 1 000 blöjor får man ut 324 kWh värme.
 • Även farligt avfall kan återvinnas. I ett oljefilter till exempel, återvinns metallen till nya detaljer och smörjoljan renas och används på nytt.

Källa:www.dalaavfall.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster DalaAvfall är ett samarbete som gäller den kommunala avfallshanteringen. Alla Dalarnas kommuner deltar.

Skräpfakta

Nedan har vi samlat intressanta fakta från Håll Sverige Rent.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster Gå gärna in på deras egen webbplats för ännu mera fakta och tips.

Varför är Vi håller rent kampanjen viktig?

Studier visar att nedskräpning skapar en negativ spiral. Många tycker att det är okej att slänga skräp på marken om det redan ligger skräp där. Nedskräpade platser lockar även till sig klotter och annan skadegörelse.

Vad är skräp?

"Var sak har sin plats" brukar man ju säga. Skräp är helt enkelt fel sak på fel plats!

Vad säger lagen om nedskräpning? 

"Ingen får skräpa ned utomhus på en plats som allmänheten har tillträde eller insyn till. (15 kapitlet, paragraf 30)" Den som med uppsåt eller av oaktsamhet skräpar ned utomhus på en plats som allmänheten har tillträde eller insyn till döms för nedskräpning till böter eller fängelse i högst ett år." (29 kapitlet, paragraf 7).

Vem skräpar ner?

Den "typiske nedskräparen" är män mellan 15—29 år. 71 procent i denna grupp uppger att de slänger skräp på marken. Ju yngre man är desto vanligare är det att man slänger skräp på marken. Män slänger också mer skräp på marken än kvinnor.

Vad kostar nedskräpningen i Sverige?

Minst 377 miljoner kronor/år. Det visar en undersökning som Håll Sverige Rent gjorde 2003.

Vem ansvarar för skräpet?

Du! Det är du som individ som ansvarar för att inte slänga skräp på marken. Handlar du något som när du är klar med det förvandlas till skräp - släng det i en papperskorg! Fastighetsägare är skyldiga att hålla rent på sin mark. Kommunen ansvarar för allmänna platser, till exempel gator, torg och parker.

Kan skräpet användas igen?

Om du källsorterar allt skräp som går att sortera, och slänger det andra i dina hushållssopor eller i soptunnor - då blir skräpet en resurs! Metallförpackningar är ett bra exempel. Varje år används i Sverige 50 000 ton metallförpackningar i aluminium och stål. metallen kan återvinnas gång på gång och bli både nya förpackningar, aluminiumfolie, delar till motorer, broar, bilar och mycket annat. En läskburk som tillverkas av återvunnet aluminium slukar bara fem procent av den energi som skulle ha gått åt för att göra samma burk av nytt råmaterial.

Vilket är det vanligaste skräpet?

Cigarettfimpen alla gånger. Det världsomfattande nätverket Clean up the World uppskattar att cirka 4 500 miljarder fimpar slängs på marken - varje år. Cigarettfimpar är förrädiska eftersom de innehåller kadium, en tungmetall som också finns i batterier. Småbarn och djur blir också förgiftade eftersom de an nyfikenhet ofta provsmakar slängda fimpar. Fyra procent av de fall av förgiftning som kom in till Giftinformationscentralen 2002 handlade om cigaretter, fimpar och snus. De flesta fallen gällde små barn.

Källa: Håll Sverige Rentlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster


Sidan senast uppdaterad: 2016-12-20

Kontakta oss

Telefon: 0240-860 00
Öppettider: 7:30-12:00, 13:00-16:15

Besöksadress
Folkets Hus, Carlavägen 24, Ludvika

Ludvika kommun, 771 82 Ludvika

Telefon: 0240-860 00
SSC3N2.sitevision-cloud.net · 26/08 02:24:49