Earth Week 2023

Nu är Earth Week över för den här gången. Vi vill rikta ett stort tack till alla er som arrangerade och deltog. Ni gör Earth Week till en toppenvecka!

Vi låter texten från årets vecka ligga kvar en tid, så att man även i efterhand ska kunna läsa om programmet.

Under årets Earth Week bjuder vi på bland annat sportbytardag, miljöhjältetävling, insektshotellbygge, mysig miljövandring och så klart föreläsningar. Välkomna!

Vi är stolta över Earth Week i Ludvika kommun. Det är en vecka då vi tillsammans med föreningar, företag och kommunala bolag kraftsamlar för miljöns skull.

Win-win är temat för 2023

Årets tema är win-win. Vi vill lyfta fram möjligheten att själv vinna något på att tänka hållbart. För visst är det okej att unna sig saker, att göra saker för att må bra, att räkna på vad man själv tjänar.

Men extra trevligt blir det om man hjälper andra på köpet; att någon annan också vinner.

Klicka för att ladda ner programmet.

Längre ner på sidan finns mer utförlig information om de olika programpunkterna. Klicka på bilden ovan för att ladda ner programmet.

Earth Week för hela familjen!

Miljöhjältarnas mysterium

På sidan Miljöhjältarnas Mysterium kan du läsa om tävlingen:

Lördag 20 maj

11.00–16.00 Öppen gård med lammrace

Fjärsmansgården ligger i Abborrberg, sydväst om Sunnansjö. Helgen före Earth Week hålls öppen gård – ett evenemang med lantgårdsdjur. Samarrangör är Abborrbergs byalag.

På gården finns får getter, kor, ankor och höns. Det finns möjlighet att köpa korv med mera. Det finns också försäljning av skinn, ägg med mera.

Måndag 22 maj

10.00–13.00 Gräv lupiner med Naturskyddsföreningen

Visst kan man tycka att lupiner är fina. Men de är också invasiva, vilket bland annat betyder att de kan konkurrera ut andra arter.

"Vi kommer aldrig helt kunna utrota lupinen, men att inte bekämpa den kommer att kosta mer, då den hotar vår biologiska mångfald", skriver Naturskyddsföreningen på sin hemsida.

Allmänheten är välkommen att delta. Oömma kläder behövs, liksom varselväst (så att man syns väl). Dessutom är det bra att ha med sig redskap, till exempel jordgrep.

Plats: Samling vid parkeringen mitt emot återvinningsstationen nedanför Hammarbacken.

11.00–14.00 Solceller och laddning

Den som går i tankar på att skaffa solpaneler brukar ha många frågor. Och vissa vill säkert kombinera det med att äga elbil, som man laddar med solens strålar. Kom då till Garvarns torg, ta en kopp kaffe och prata solenergi och elbilsladdning med VB Energi. 

VB Energi bjuder på fika!

Plats: Garvarns torg

11.00–14.00 Tack för maten, Ludvika!

WBAB finns på plats för att berätta om matavfall. Det är nämligen så att maten står för en betydande del av vår klimatpåverkan. Hur ska man tänka? Vad händer med matavfallet? Och hur duktiga är vi i Ludvika kommun på det här?

Kom och lyssna på och ställ frågor till WBAB, som tar hand om det matavfall vi producerar.

Plats: Garvarns torg

18.00 Mysig vandring med ekologen

Janolov Hermansson var tidigare ekolog på Ludvika kommun, men är numera pensionär. Den här kvällen tar han besökarna med runt Högberget i centrala Ludvika. Många har redan vandrat där, men den här gången lovar vi att man får naturen presenterad på ett nytt sätt!

Arrangör: Naturskyddsföreningen.

Vi bjuder på fika!

Föranmälan krävs senast 17 maj!

Plats: Samling vid parkeringen vid gamla slalombacken (strax intill återvinningsstationen).

Tisdag 23 maj

09.00–15.00 Öppet hus på AFRY

AFRY är en global konsultfirma med kontor i Ludvika. I Ludvika arbetar sektionen bland annat med miljö och hållbarhet. Under dagen bjuder de in till öppet hus på kontoret.

Kom in och snacka miljö och hållbarhet med oss och spana in våra lokaler.

AFRY bjuder på fika!

(Observera att frukostseminariet är inställt)

Plats: AFRY, Engelbrektsgatan 18, Ludvika

16.30–18.30 Städning av Kasttjärnsparken

Bakom den här aktiviteten står Ludvika ridklubb och Samarkand. Ridklubbens medlemmar städar Kasttjärnsparken.

Du kan också hjälpa till att plocka skräp. Håll Sverige Rent Länk till annan webbplats. anordnar varje år Skräpplockardagarna Länk till annan webbplats.. Det är Sveriges största skräpplockaraktivitet.

Plats: Kasttjärnsparken – eller var du vill.

18.00–19.00 Digital föreläsning om att bo och bygga hållbart

Vid den östra stranden av Bysjön, strax söder om Grangärde kyrkby, pågår förberedelserna för Bysjöstrands ekoby Länk till annan webbplats.. Målet här är att skapa hållbara livsmiljöer och hälsosamma bostäder.

Lisa Fröbel berättar under föreläsningen om hur föreningens initiativtagare resonerar kring lokal energiproduktion, energihushållning, matproduktion, delaktighet i byggandet och cirkulära kretslopp med begränsade resurser.

Arrangör: Bysjöstrands ekoby ekonomisk förening

Föranmälan krävs senast 17 maj!

Plats: Teams. Länk skickas till dig som anmäler dig.

Onsdag 24 maj

08.00–09.00 Frukostföreläsning: Hur kan ditt företag vinna på att undvika slit och släng?

Åsa Wikberg från näringslivsorganisationen CirEko berättar om konceptet cirkulär ekonomi och om hur du som företagare kan vinna på att jobba med detta.

Cirkulär ekonomi är ett sätt att producera och konsumera som i större utsträckning använder sig av redan existerande material och produkter, vilket förlänger materialets livscykel. Det kan också beskrivas som ett kretslopp i modern tappning.

Under föreläsningen får du bekanta dig närmare med begreppet cirkulär ekonomi/cirkulära affärsmodeller och lära dig mer om vad som är på gång från EU och varför du som företagare bör sätta dig in i detta. Det blir också många exempel från företag som jobbar med cirkulära affärsmodeller.

Arrangören bjuder på frukost, så föranmälan krävs.

Plats: Mötesplats Näringsliv (gamla tingshuset), Storgatan 5, Ludvika.

14.30–16.00 Föreläsning: Hur gör man för att ändra beteende?

Välkomna till en föreläsning där vi berättar om vårt arbetssätt kring miljö- och klimatrelaterade beteendefrågor. I klarspråk handlar det om att hitta arbetssätt för att förändra våra beteenden och bli medvetna i vardagen om vad och hur vi gör.

Arbetssättet engagerar alla i vår organisation, men vi når även ut till våra kunder.

Syftet med föreläsningen är att inspirera dig som är nyfiken på beteendeförändring inom organisationer och företag. Förhoppningsvis kan ni göra någonting liknande inom er verksamhet. Tillsammans tar vi ett gemensamt kliv mot en mer hållbar framtid!

Föreläsare: Robin Collins Lund (energicontroller) och Erika Andersson (miljökoordinator), LudvikaHem AB och Ludvika Kommunfastigheter AB.

Plats: Samarkand2015, våning 2, Fredsgatan 27.

16.30–18.30 Välkomna på hållbarhetsbuffé på Gästis

Vi serverar en när- och lokalproducerad, vårinspirerad buffé inför föreläsningen i Sockenstugan. Välkomna att boka på 070-859 43 00. Buffén öppnar 16.30 och kostar 175 kronor per person.

Plats: Gästis, Gamla vägen 40, Grangärde

18.30–20.30 Föreläsning: Hur fixar vi energin i framtidens by?

I lokalsamhället kan vi tillsammans starta hållbara förändringar och utforska lokala svar på globala kriser. Men då måste vi våga tänka och agera på nya sätt. Hur kan vi tillgodose allas behov inom planetens gränser i det postfossila samhället? 

Detta blir en interaktiv föreläsning baserad på boken Framtidens by – när lokalsamhällen tar sig rätten att blomstra. Med ekopedagogerna och författarna Ingrid och Nikolas Berg.

Välkommen till en kväll som inspirerar till förändring!

Föreläsningen är kostnadsfri.

Vi bjuder på fika!

Plats: Sockenstugan, Grangärde

Torsdag 25 maj

08.30 Föreläsning: Så jobbar våra största företag med hållbarhet

Spendrups och Hitachi, som både ligger i framkant vad gäller att jobba med hållbarhet, berättar om hur de gör. Föreläsningen är dels för gymnasieskolan VBU, dels finns ett antal platser för allmänheten.

Ingen föranmälan behövs; det är bara att komma dit. Man går in via dörrarna i Högbergsskolans A-hus och sedan till vänster upp för trapporna.

Plats: Högbergsskolans aula.

16.00–18.00 Öppet hus i vattenkraftstationen

VB Kraft visar Ludvika kraftstation. Den är en av bolagets elva kraftstationer längs Kolbäcksån och Arbogaån. Kraftverket byggdes 1901-1902 och är därmed ett av Sveriges första.

Det är en del av den så kallade ö-driften. Vid ett långvarigt strömavbrott kan batterilagret i Krafttanken hjälpa till att starta kraftverket, vilket i sin tur kan ge staden ström.

Vi bjuder på fika!

Plats: Vattenkraftstationen (Falugatan 4). Den som kommer med bil kan lämpligen parkera vid Skuthamn.

16.00–18.00 Öppet hus i Krafttanken

Krafttanken är dels ett landmärke baserat på världens största transformatorlåda tillverkad av Hitachi Energy (dåvarande ABB), dels ett energilager. Här finns kapacitet att lagra energi från sol, vind och vatten, som sedan kan användas för att starta Ludvika kraftstation vid ett långvarigt strömavbrott.

Här får du möjlighet att se Krafttankens insida och höra mer om historia och teknik.

Vid vattenkraftstationen får du veta mer om hur VB Kraft, med en hundraårig tradition, producerar förnyelsebar el i deras elva vattenkraftstationer.

Återinvigning av High Voltage Valley Walk

I samband med öppet hus av Krafttanken blir det också återinvigning High Voltage Valley Walk. Det är ett interaktivt gångstråk med syfte att synliggöra innovationskraften i bygden.

På fem av de 16 skyltarna längs stråket finns separata QR-koder som du ska skanna för att komma till tipsfrågorna. Fyll i tipsformulär som du hämtar hos exempelvis Samarkand2015, Unika Ludvika eller som du kan ladda ner och skriva ut från: www.highvoltagevalley.se Länk till annan webbplats..

Svarsformulär ska lämnas in senast 17.30 vid Krafttanken.

Prisutdelning med fina priser sker klockan 18.00 vid Krafttanken.

Fredag 26 maj

13.00–16.00 Öppet hus hos Möbelbiten

Åsa Wikberg driver företaget Möbelbiten i ett vackert gammalt hus vid Gammelgården. Möbelbiten målar och klär om möbler, samt säljer allt man behöver för att själv måla, klä om eller reparera sina möbler.

Åsa bidrar med inspiration kring hur du kan renovera och ta tillvara dina möbler.

Plats: Möbelbiten, Verkstadsvägen 4A, Ludvika (Gammelgården).

16.00 Öppet hus om Bysjöstrands ekoby

"Här vid stranden bygger vi en ekoby tillsammans. För att forma en bättre värld, ett bättre sätt att leva, en plats i samklang med sitt sammanhang, som möter framtidens utmaningar. Livskvalitet och omställning för alla", skriver Bysjöstrands ekoby ekonomiska förening.

Platsen vi utgår från är Bystugan i Grangärde. Vid regn är vi inomhus.

Plats: Bystugan i Grangärde, Gamla vägen 70.

09.00–15.00 Energirådgivning i Fredriksberg och Grängesberg

Energi- och klimatrådgivare Jacob Holgersson ger tips och råd på hur du kan minska din energianvändning och spara massa pengar! Kom och utmana Jacob; om han inte hittar något ni kan spara pengar på, så får ni ett pris!

Mötesplats Fredriksberg 09.30–11.30.
Grängesbergs bibliotek 13.00–15.00.

Lördag 27 maj

10.00–14.00 Sportbytardag i Folkets hus

Har barnen växt ur skridskorna? Eller behöver ni nya fotbollsskor?

Under Earth Week arrangerar vi en sportbytardag där det ges möjlighet att köpa, sälja och byta utrustning med varandra. Bra för både plånboken och miljön!

Ingen föranmälan. Det är bara att dyka upp i Folkets hus, så får ni ett bord inne i festsalen.

Plats: Festsalen, Folkets hus

10.00–14.00 Plantloppis i Folkets hus

Medlemmar i odlingslottsföreningen Knutsbo-Lupinen säljer plantor, fröer och annat som har med odling att göra.

Plats: Foajén, Folkets hus

10.00–14.00 Öppet hus hos Möbelbiten

Åsa Wikberg driver företaget Möbelbiten i ett vackert gammalt hus vid Gammelgården. Möbelbiten målar och klär om möbler, samt säljer allt man behöver för att själv måla, klä om eller reparera sina möbler.

Åsa bidrar med inspiration kring hur du kan renovera och ta tillvara dina möbler.

Plats: Möbelbiten, Gammelgården.

11.00 Mission X – ett rymdprojekt för alla!

Vill ni prova på och lära er mer om hur man tränar och lever som en astronaut på månen?

Under nästa läsår kommer alla årskurs 2-elever i kommunen att få göra just det! Här har ni chansen att få lära er mer om vad barnen ska få uppleva och göra, testa lite övningar, äta rymdmat och tävla om fantastiska priser – med Ludvikas egna astronauttränare Fredric Lilljebjörn och Jenny Jansson.

Spendrups bjuder på dryck!

Plats: Gågatan, Ludvika.

11.00–14.00 Nyfiken på laddplats?

LudvikaHem och Ludvika kommunfastigheter, LKFAB, visar upp sina nya eldrivna fordon och arbetsredskap.

Är du nyfiken på en laddplats till ditt elfordon? Välkommen till oss om du har frågor eller vill hyra en plats!

Plats: Gågatan, Ludvika centrum.

Hela veckan

Rösta på barnens insektshotell!

Inför Earth Week har skolor och förskolor i Ludvika kommun byggt insektshotell till den här tävlingen. Nu, under Earth Week, får du rösta på det hotell du gillar bäst!

Inspireras på biblioteket

Biblioteken i Ludvika, Grängesberg, Nyhammar och Fredriksberg ställer ut böcker på temat hållbarhet.

Gröna böcker på Globe Bokhandel

Sväng förbi Globe och köp böcker på temat hållbarhet, som under Earth Week skyltas speciellt i butiken.

Nominera till Samarkands hållbarhetspris

Nominera kandidater till Samarkands hållbarhetspris som har syfte att stimulera och belöna engagemang i hållbarhetsfrågor inom Västerbergslagens näringsliv.

Priset är 10 000 kronor och ges till en person, företag eller sammanslutning i Västerbergslagen som tagit fram en idé som är tydligt genomförbar eller som genom nytänkande och innovation i sitt företagande har brutit ny mark för regionens hållbarhetsarbete.

Tyngdpunkten för att få priset bör ligga på de ekologiska, ekonomiska och sociala utmaningar som är strategiskt viktiga för företagens och invånarnas livsmiljö.

Priset delas ut på något av Samarkands evenemang under hösten/vintern 2023.

Läs mer om priset och om hur du nominerar på www.samarkand2015.com Länk till annan webbplats..

Plocka skräp

Skräpplockardagarna  Länk till annan webbplats.är Sveriges största skräpplockaraktivitet. Ludvika är en av de deltagande kommunerna. På många av våra skolor och förskolor är man sedan många år tillbaka jätteduktiga på detta.

Även föreningar är välkomna att anmäla sig till Skräpplockardagarna.

Ludvika kommuns parkenhet plockar under Earth Week skräp mellan japanska parken och Roths äng.

Kontakta oss

Kultur- och samhällsutvecklingsförvaltningen

kultur.samhallsutveckling@ludvika.se
0240-860 00

Sidan uppdaterades: