Entreprenör till Akvariet på Hammarbacken

Ludvika kommun söker efter en entreprenör som vill etablera sig vid Akvariet på Hammarbacken.

Bakgrund

Hammarbacken ligger norr om Ludvika ström och är den äldsta delen av staden. På området finns flera bevarade byggnader från Ludvika bruk – Sveriges första kronobruk.

Akvariet har en bakgrund som vagnslider åt Ludvika herrgård, som ligger alldeles intill. Under 35 år, fram till sommaren 2022, hade familjen Höök ett naturum med uppstoppade djur och akvarium i byggnaden. På gårdsplanen utanför drev man sommartid en välbesökt loppis. Hammarbacken och Akvariet utgjorde även hjärtat i den uppskattade Knivveckan.

På andra sidan riksvägen finns kaféverksamheten Våffelbruket, ett sädesmagasin i fyra våningar samt en museibostad, som visar hur en familj levde vid sekelskiftet 1900.

Bruksmiljön på Hammarbacken är en del av Ekomuseum Bergslagen.

Geografiskt läge

Hammarbacken och Akvariet ligger strategiskt centrumnära efter genomfarten och riksvägarna 66/50. Här passerar en stor del turism och trafik vidare in i Dalarna och till fjällvärlden, både sommar- och vintertid.

Platsen med sina fina promenad- och cykelstråk, närhet till Väsmanstrand med bangolf och småbåthamn, Rohts äng, Ludvika herrgård och den populära badplatsen Skuthamn medför en stor utvecklingspotential. Vid Skuthamn finns även en bana för frisbeegolf och ställplatser för husbilar/husvagnar.

Frågor och funderingar?

Kontakta näringslivschef Erik Odens på erik.odens@ludvika.se eller näringslivsutvecklare Ulrika Andersson på ulrika.andersson2@ludvika.se.

Akvariet under Knivveckan 2022. Till vänster i bild, på andra sidan riksväg 66, syns sädesmagasinet på Hammarbacken.

Akvariet med Ludvika herrgård i bakgrunden.

Intresseanmälan (ansök senast 14 april)


Kontakta oss

Ludvika kommun

info@ludvika.se
0240-860 00

Sidan uppdaterades: