Entreprenör till Hammarbacken

  Ludvika kommun söker efter en entreprenör som vill etablera sig på Hammarbacken och där driva och vidareutveckla Hammarbackens kulturområde och kafé till en intressant turistattraktion och besöksmål.

  Bakgrund

  Hammarbacken som ligger norr om Ludvika ström, mitt emot Ludvika Ulrica kyrka och herrgården är den äldsta delen av Ludvika. På området finns flera bevarade byggnader från Ludvika bruk – Sveriges första kronobruk.

  Efter Bruksgatan låg smedbostäderna, byggda av slaggsten kring sekelskiftet 1800. En av de ursprungliga byggnaderna återstår Smedsbostaden. I en av lägenheterna i byggnaden har en museibostad inretts, som visar hur en familj levde vid sekelskiftet 1900, i övrigt är byggnaden numera ett sommarcafé.

  Vid Hammarbacken står även ett sädesmagasin i fyra våningar. Den är byggd av slaggflis av Per Granström, vilken var den första i trakten som lärde sig tekniken på 1700-talet.

  Bruksmiljön på Hammarbacken är en del av Ekomuseum Bergslagen.

  Sommartid har Ludvika kommun under många år bedrivit populärt sommarkafé och arrangerat program bestående av teater-, musik-, dans-, utställnings- och barnkulturverksamhet ofta tillsammans med flera kulturföreningar. Platsen är därmed ett väl inarbetat besöksmål i kommunen för både gamla och unga.

  Hammarbackens byggnader

  Smedsbostaden – En byggnad med året runt-standard inrymmande kafé och museilägenhet. Till kaféet ingår en trädäckad uteservering och enklare utescen och generösa grönytor mellan, och kring Smedbostaden och Sädesmagasinet. Kommunens har satsat investeringsmedel under 2019/2020 för att tillgänglighetsanpassa lokalen samt anpassa köket för att kunna utveckla kaféverksamheten. Kommunens tanke är givetvis att en kaféverksamhet kommer att inkluderas i den verksamhet som etableras på Hammarbacken. Lokalen innehåller även RWC. Museilägenheten i byggnaden endast tillgänglig för museal visningsverksamhet.

  Sädesmagasinet – Magasinsbyggnad i fyra våningar som används sommartid för utställningsverksamhet där nyttjanderätt endast kommer ingå till de två nedersta våningarna, de två översta är kommunens förrådsutrymmen. Byggnaden är ouppvärmd och har används till utställningslokal och konsthall under sommartid. En verksamhet som är önskvärt att det fortsätter i någon form även av extern entreprenör, det finns fina utvecklingsmöjligheter för nya kulturaktiviteter och har används både till teater-, musik- och dansworkshop.

  Geografiskt läge

  Hammarbacken ligger strategiskt centrumnära med ett högt läge efter genomfarten efter riksvägen 66/50 där en betydande del av turism och trafik passerar både sommar och vintertid vidare in i Dalarna och till fjällvärlden. Platsen med sina fina promenad- och cykelstråk och närhet till Väsman strand med minigolf och båthamn, Akvariet, engelska parken - Rohts äng, Ludvika herrgård och populära badplatsen Skuthamn medför en stor utvecklingspotential. På Skuthamn planeras även att byggas ställplatser för husbilar/husvagnar. Sammantaget finns goda förutsättningar för utveckling och samverkan med andra aktörer, föreningar och Ludvika kommun.

  Hammarbacken, Magasinet

  Sädesmagasinet Hammarbacken

  Kafé Hammarbacken

  Kafé Hammarbacken

  Utomhusscen vid Hammarbacken

  Utescen Hammarbacken

  Ansökan och urval

  Skicka in er intresseanmälan till kultur.fritid@ludvika.se

  Sista ansökningsdag 10 juni

  Bifoga gärna er koncept/idé för tilltänkt verksamhet

  Urval av aktör/aktörer görs av Ludvika kommun efter lämplighet av verksamhet och utvecklingsidéer kopplat till området och byggnaderna.

   

  För mer information och visning av området:

  Göran Gullbro
  Verksamhetschef kultur och ungdom
  goran.gullbro@ludvika.se0240- 861 54


  Erik Odens
  Näringslivschef
  erik.odens@ludvika.se0240-862 52

  Kontakta oss

  Ludvika kommun
  info@ludvika.se
  0240-860 00

  Sidan uppdaterades: 2020-06-03

  På www.ludvika.se använder vi cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies.