Ludvika kommuns logotyp.

Företagsbesök 2025

Här är alla besök vi har gjort under 2025.

Mäklarhuset

Konkurrensen inom mäklarbranschen är ofta hård. Det var inget som skrämde Carl Gustén när han för snart ett år sedan öppnade Mäklarhuset i Ludvika.

– Jag har ett starkt lokalt engagemang och tycker det är viktigt att våga satsa och försöka vara trendsättande, säger 34-åringen, som efter några år som mäklare i Uppsala vände hemåt.

På kontoret i Byxshopens tidigare lokaler på Carlavägen har han sällskap av Alva Nyberg. Efter en period där krig, skenande materialpriser och andra omvärldsfaktorer har påverkat fastighetsbranschen börjar de ana en ny vår.

– Marknaden går bra men det har varit långa försäljningstider, framför allt på hus. Nu har vi börjat känna av guldläget. Det är kul att Ludvika växer.

Just det här med att sticka ut och sätta trender är något som Carl Gustén har lyckats med flera gånger. Nyligen fick en humoristiskt skriven bostadsannons uppmärksamhet i både Expressen och på det stora Instagramkontot Hemnetknarkarna. Objektet, ett ”ruckel” i Grängesberg, blev en klickraket på Hemnet.

– Det såldes direkt. Vi jobbar brett, men hus som är lämnade åt sitt öde är extra roliga att ta sig an. Alla har råd med dem, så det är bara fantasin som sätter gränsen.

Publiciteten har lett till att ett stort produktionsbolag nu har kontaktat Mäklarhuset för att få hjälp med att hitta spännande renoveringsobjekt till ett populärt tv-program.

Med på företagsbesöket var Ann-Catrin ”Anka” Knudsen och Ulrika Andersson från näringslivsenheten.

Palmib

Många har nog sett Palmibs lastbilar rulla på våra gator och vägar, men alla kanske inte vet att namnet kommer från begynnelsebokstäverna i familjen Baiers förnamn. Det var på så sätt ett familjeföretag redan när Patric Baier startade det 2007. Men det var först 2016 som Anna Baier slutade som förskollärare och anslöt.

– Det var ett bra beslut, för jag hade inte klarat det här annars, säger Patric.

2018 kom äldsta sonen Lukas med. Förutom de tre har företaget nu 15 anställda. De kör transporter över Mellansverige åt bland annat Spendrups och Postnord.

Det blir som en livsstil säger de och utmaningen är att skilja på jobb och fritid. Ibland måste saker lösas på helgen och då kan de åka in till kontoret för att fullt ut kunna fokusera, i stället för att ta itu med det hemma.

De är som så många av kommunens företagare drivna, det märks tydligt.

– Jag tycker att det är kul att driva åkeri, konstaterar Patric.

– Och vi har fantastiska anställda, säger Anna.

Lykta

Swemas, Kompressorteknik, Sakofall, Motor-Ola, Elbolaget Montage, Hitachi Energy... Listan över de Ludvikaföretag som Lykta har gjort filmer åt kan göras lång. Design- och produktionsstudion startades av Jesper Hamberg och Olof Eriksson i Falun för sju år sedan. Numera har företaget sin bas i Ludvika, med lokaler på Tingshusgatan.

– Vi fick mycket jobb här så det föll sig naturligt att flytta verksamheten hit. Jag vill vara med och bidra till att öka den lokala stoltheten. Jag brinner för Ludvika och det finns otroligt mycket att vara stolt över här, säger Jesper Hamberg, som också är med i styrelsen för Företagarna Ludvika.

I Lykta har grundarduon sällskap av Johan Bodin, Maja Pinter och Caroline Lövqvist. Maja och Caroline bor i Paris och fokuserar på företagets andra ben – grafisk design, hemsidor och sociala medier.

Den som följer Dalarnas största idrottsföreningar har garanterat sett någon av Lyktas produktioner. På meritlistan står bland annat den introfilm som i vinter har visats under Leksandsmatcherna i Tegera Arena, jobb åt IBF Falun och uppdrag som mediapartner till IK Brage. Fotbollsgiget har man under 2025 för sjunde året i rad. Under den här säsongen kommer Lykta även att synas på Borlängeklubbens matchtröja.

– Drömmen är att göra något åt Nike eller en klubb i någon stor fotbollsliga, säger Olof Eriksson.

Lykta är även gänget bakom den filmserie med lokala ambassadörer som Ludvika kommun har tagit fram. Den senaste filmen släpptes så sent som i förra veckan och går att se på Facebook, Instagram och ludvika.se.

Med på företagsbesöket var kommundirektör Maria Skoglund tillsammans med Ann-Catrin ”Anka” Knudsen och Ulrika Andersson från näringslivsenheten.

Byggbolaget

Byggbolaget i Bergslagen AB fokuserar främst på reparationer och ombyggnationer. De riktar sig mot kommunala bolag och företag, framför allt i närområdet.

– Det är så mycket som händer i Ludvika nu, så vi har tagit hem det mesta, säger vd Andreas Adolfsson.

Han, verksamhetsutvecklaren Marcus Malmkvist och administratören Anna-Lena Karlsson, visade och berättade om jobb på bland annat gruvlaven i Grängesberg, simhallen i Fagersta och stambyten på Grågåsvägen i Ludvika.

– För tre år sedan ungefär började vi dessutom jobba mer mot Hitachi Energy. Nu har vi sju personer där.

Andra delar under måndagens företagsbesök handlade om kompetensförsörjning, det lokala näringslivet och inflyttningen till kommunen.

Besöken har flera syften. Dels får kommunens näringslivsenhet kännedom om lokala företag och deras behov, dels får företagen information om sådant de kan få hjälp med.

På bilden syns näringslivsutvecklare ”Anka” Knudsen, Marcus Malmkvist, Anna-Lena Karlsson, Andreas Adolfsson och näringslivsutvecklare Ulrika Andersson.

Träna i Saxdalen

Det här är inte Jimmy och Lotta Erikssons eget gym. Det är medlemmarnas. Duon var noggranna med att understryka detta faktum under företagsbesöket på Träna i Saxdalen.

Det hela startade i januari för sex år sedan. Då kom 16 personer på första träningen och veckan efter 42. På den vägen är det, som det brukar heta.

I juni blir det två år sedan som de flyttade verksamheten till nuvarande lokaler, som de hyr av Ludvika kommunfastigheter. De flesta som tränar är medlemmar, även om det inte är ett krav för att vara med på pass. Medlemmarna kommer från både Saxdalen och byarna runtom, men finns också i Ludvika.

Visionen framåt är att de kommer att behöva mer utrymme. Överskottet investerar de i nya redskap, för att ständigt göra Träna i Saxdalen ännu bättre.

Esstvätt

Esstvätt grundades 1983 och är ett medelstort tvätteri beläget i Saxdalen. Ewa Johansson är platschef och en av företagets tre fast anställda. Totalt är det dock elva personer som jobbar där.

Under måndagens företagsbesök berättade hon om verksamheten och hur personlig service och flexibilitet är nyckeln för ett tvätteri av deras storlek.

Bland kunderna, som finns över hela Mellansverige, finns hotell, restauranger, andra företag och privatpersoner.

– Juni till augusti är vår högsäsong. Det beror på att andra har semester då – men inte vi, säger Ewa.

Hon har genom åren tagit emot många sommarjobbande ungdomar från byn, men är i behov av duktig personal året runt. Det krävs ingen lång utbildning för att få jobb här, däremot att man är social, punktlig, gör sitt jobb och är en bra del av gruppen.

På bilden syns Ewa Johansson med ryggen till, HåGe Persson, Ann-Catrin ”Anka” Knudsen, Ulrika Andersson, Åsa Jonsson (som också jobbar på Esstvätt) och Leif Pettersson.

Ludvika djurbutik

Tre-fyra ton foder och kattsand lämnar lokalerna på Engelbrektsgatan varje vecka. Kunderna kommer från när och fjärran.

– Om man har gotlänningar som kommer och trimmar hunden, då har man nog gjort något rätt, säger Camilla Lantz.

Hon och radarpartnern Sanna Wiklund räknar bakåt. Det var längesen de bestämde sig för att öppna egen djurbutik. 17 år har de varit i gamla Folkets hus, snett mitt emot polisstationen.

Mycket har de fixat själva för att få lokalerna så ändamålsenliga som möjligt. Optimala är de inte, men läget är bra. Närliggande parkeringar är ett måste, sett till de tidigare nämnda volymerna som ska transporteras ut till kundernas bilar.

Onsdagens företagsbesök handlade bland annat om detta; Camillas och Sannas oro inför ett eventuellt bygge på Folkets hus-parkeringen. Det är bland annat i sådana situationer som det är bra att ha en dialog med näringslivsenheten, på bilden Erik Odens och Ulrika Andersson.

De är totalt sex personer som jobbar i Ludvika djurbutik och utbudet är brett. Här köper man fiskar, marsvin, hamstrar och råttor, plus förstås alla möjliga produkter som hör till djur. Dessutom kan fyrfota vänner få klorna klippta, bli badade och få tänderna omsedda.

Två gånger har de fått priser på företagsgalan; som Årets butik 2012 och som Årets prestation 2023.

Plimab

Snart är Plimab mer eller mindre inbyggda på Hitachi Energys område i Ludvika. Närheten är ingenting som Ted Persson, vd på Plimab sedan snart fyra år tillbaka, har något emot.

– Det är en jättefördel för oss. 95 procent av allt vi tillverkar levereras dit, så det blir i princip en interntransport från Aspvägen. Det är också en stor fördel att inköpare och konstruktörer kan besöka oss och diskutera tekniska detaljer med kort varsel.

På tre år har Plimab ökat omsättningen med 100 procent. Efter att tidigare ha utfört mycket legotillverkning har det nu börjat väga över åt egen konstruktion och egna produkter.

– Man kan säga att vi gör det vi blir tillfrågade om. En stor del just nu är CE-märkta lyftverktyg och specialbyggda maskiner för produktionen inne på Hitachi Energy.

Liksom grannen börjar man bli trångbodda. Den högst prioriterade investeringen framöver är nya och större personalutrymmen.

– I snitt sysselsätter vi 17–18 personer, varav 13 är fast anställda. Vi söker mer personal och hittar vi rätt kommer vi att anställa. Det vi behöver är mekaniker, svetsare och CNC-operatörer.

En annan kund, som Plimab hoppas kunna bredda sitt samarbete med, är Svenska kraftnät.

– Vi tillverkar en testrigg åt dem. Vi ser också möjligheter att utöka verksamheten med mer produktion med krav på hög renlighet. Just nu letar vi efter lokaler till det.

Med på företagsbesöket var kommunstyrelsens ordförande Leif Pettersson, energirådgivare Jacob Holgersson samt Ann-Catrin ”Anka” Knudsen och Ulrika Andersson från näringslivsenheten.

Grangärde frukosthotell

Om några veckor öppnar nyrenoverade Grangärde frukosthotell. Ann-Mari Lahnalampi på Granitvalvet visade runt i de nästan färdiga lokalerna under torsdagens företagsbesök.

– Det här känns verkligen helt fantastiskt! Vi har stora förhoppningar för verksamheten och ser fram emot att bjuda in våra nya gäster, säger Ann-Mari.

Det kommer att börja som ett frukosthotell, men planer finns för framtiden på att utveckla verksamheten. Hotellet har 30 rum, både dubbelrum och familjerum. Samtliga rum är nyrenoverade.

Kontakta oss

Ludvika kommun

info@ludvika.se
0240-860 00

Sidan uppdaterades: