Val till riksdag, kommun och region

För att ha rätt att rösta måste du ha fyllt 18 år senast på valdagen den 11 september. Det gäller för alla val. Dessutom finns det särskilda regler för de olika valen. Om du har rösträtt får du ett röstkort med posten.

Du kan rösta på följande sätt:

Röstkort

Röstkorten skickas ut och senast den 24 augusti ska du ha fått ditt röstkort med posten. Om du tappat bort ditt röstkort kan du få ett nytt genom valnämndens kansli (0240-860 00), länsstyrelsen eller Valmyndigheten.

Valskjutsar

Valnämnden bekostar valskjuts med taxi för väljare som bor avlägset eller isolerat eller har svårt att ta sig till en vallokal för att rösta på valdagen. Ring direkt till taxi och beställ.

Valmyndigheten

Valmyndigheten är den statliga myndighet som på central nivå planerar och samordnar val i hela landet. På valmyndighetens webbplats, val.se Länk till annan webbplats. kan du läsa mer om årets val. Där finns också information på olika språk, teckenspråk och en lättläst text.

På valnatten kan du följa rösträkningen på valmyndighetens webbplats, val.se Länk till annan webbplats..

Rösträkning

Preliminär rösträkning av valet 11 september sker i vallokalerna efter att röstningen avlutats kl 20.00 på valdagen. De förtids- och utlandsröster som inte kommit fram till vallokalerna under valdagen räknas av valnämnden i respektive kommun 14 september.

Resultaten av kommunernas och länsstyrelsens rösträkning kan följas på Internet, valmyndighetens webbplats, val.se Länk till annan webbplats..

Vem har rösträtt?

Kontakta oss

Valnämndens kansli

Har du frågor om valet eller om att rösta? Ring eller besök valnämndens kansli på stadshuset, Dan Anderssons gata 1 i Ludvika.

Valnämndens kansli kan du besöka alla vardagar 7.30–16.15 med lunchstängt mellan 12.00-13.00. På telefon kan du på vardagar nå kansliet genom kommunens växel 0240-860 00 mellan 7.30–16.15, e-post val@ludvika.se

Följ oss på Facebook

På vår Facebook-sida Ludvika kommun, Länk till annan webbplats. kan du ställa frågor om valet och hålla dig uppdaterad.

Ludvika kommun
info@ludvika.se
0240-860 00

Sidan uppdaterades: