Nyhet

  Ung kvinna och en äldre man.

  Fullspäckad anhörigvecka

  Den här veckan, vecka 40, är den nationella anhörigveckan. Under veckan arrangerar Ludvika och övriga dalakommuner olika aktiviteter för alla de anhöriga som tar ett stort ansvar för sina närstående som kanske har en svår sjukdom, har drabbats av stroke eller har en psykisk funktionsnedsättning.

  I Ludvika inleds aktiviteterna tisdagen 1 oktober med demenscafé på Studieförbundet Vuxenskolan klockan 14. Lena Ericsson, demensvårdsutvecklare i Smedjebacken, beskriver olika demenstyper. En anhörig till en dement berättar om hur deras vardag ser ut ur anhörigperspektivet. Besökarna får också information om kommunens stöd till dementa och deras anhöriga.

  På kvällen den 1 oktober är det föreläsning klockan 18 om bipolär sjukdom i Ludvika Folkets hus. Här berättar Pär om sin situation som make till Zandra. Under kvällen medverkar föreningen Balans.

  Seniormässa och föreläsningar

  Den 2 oktober fylls festsalen i Folkets hus av representanter från kommun och region, företag, föreningar och organisationer med temat senior. Vård- och omsorgsförvaltningens chef, Eva Björsland, invigningstalar klockan 10.

  Ett fyrtiotal utställare finns på plats. Under dagen blir det musikunderhållning, frågetävling med fina priser och en föreläsning om benskörhet där en finsk tolk medverkar.

  Temadag om neuropsykiatriska funktionsnedsättningar

  Veckan avslutas på Marnäsliden 3 oktober med en temadag om npf, neuropsykiatrisk funktionsnedsättning. Personal från vuxenpsykiatrin i Ludvika och Smedjebacken berättar om adhd och hur man kan undvika problemskapande beteende. Kommunens LSS-stödpedagoger beskriver sitt arbete, som bland annat består i att utarbeta metoder och vägleda personal som arbetar med personer med autism eller Asperger syndrom. Två personer med diagnoserna adhd och Aspergers syndrom berättar om sina vardagsstrategier och hur de får arbetslivet att fungera med en npf-diagnos.

  Mer detaljerad information om Anhörigveckan 2019.

  Kontakta oss

  Vård- och omsorgsförvaltningen
  vard.omsorg@ludvika.se
  0240-860 00

  Publicerad: 01 okt 2019

  Uppdaterad: 02 okt 2019

  På www.ludvika.se använder vi cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies.