Nyhet

  Emad Ghanoum och Lars Bertil Andersson på väg hem från företagsträffen på Mötesplats Näringsliv.

  Emad Ghanoum och Lars Bertil Andersson på väg hem från företagsträffen på Mötesplats Näringsliv.

  Lyckat praktiksamarbete ledde till anställning

  Sedan drygt ett år tillbaka är Emad Ghanoum anställd hos LB Andersson Trädgård AB i Ludvika. Emad började som praktikant.
  – Det är svårt att få tag i utbildad personal. Genom åren har vi tagit emot flera praktikanter och några har sedan blivit anställda, berättar Lars Bertil Andersson.

  Förra veckan träffades ett tiotal företagare, Ludvika kommuns Arbetsmarknadsenhet, Arbetsförmedlingen och Upphandlingscenter Falun Borlänge regionen för att diskutera fortsatt samarbete. Det finns ett tydligt politiskt mål när det gäller de avtal som Ludvika kommun skriver med olika företag.

  – I minst 30 procent av upphandlingarna ska det finnas med ett krav på att företaget ska erbjuda en praktikplats, säger Karolina Gistö på Upphandlingscenter.

  Upphandlingscenter skriver avtalen och lämnar sedan över matchningen av praktikplatserna till kommunens Arbetsmarknadsenhet.

  Svårt rekrytera

  De närvarande företagarna var eniga om att det ofta är svårt att rekrytera ny personal med rätt kompetens. Med en låg arbetslöshet bland inrikesfödda så är det i den nyanlända gruppen som den största rekryteringspotentialen finns. Språkförbistringar och avsaknad av relevant utbildning var problem som lyftes.

  Lars Bertil Andersson på LB Andersson Trädgård AB tycker att han och kollegorna har lärt sig mycket genom att ta emot praktikanter. Lars Bertil tror också mycket på internutbildningar:

  – Vi har både enkla och kvalificerade jobb. Fungerar en person bra så får man mer kvalificerade arbetsuppgifter.

  Trivs bra

  Emad Ghanoum har tidigare jobbat inom restaurangbranschen men trivs bra på LB Andersson Trädgård AB.

  – Jobbet är spännande. Jag hoppas att chefen låter mig jobba kvar hela livet, säger han.

  Kontakta oss

  Ludvika kommun
  info@ludvika.se
  0240-860 00

  Publicerad: 23 okt 2019

  Uppdaterad: 23 okt 2019

  På www.ludvika.se använder vi cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies.