Nyhet

  Ann-Marie
Algemo

  Mångkulturdag med fokus på minoritetsspråk

  Under Mångkulturdagens dagprogram var våra nationella minoriteter i huvudfokus. De nationella minoritetsspråken är samiska, finska, meänkieli, jiddisch, romani – chib.

  Det är Länsstyrelsen i Stockholm och Sametinget som fördelar statsbidrag till kommuner och regioner som ingår i de olika förvaltningsområdena för minoritetsspråk.

  – Att stödja de nationella minoritetsspråken så att de hålls levande innebär att de nationella minoriteterna ska ges möjligheter att tillägna sig, bruka och utveckla sitt modersmål och utveckla en egen kulturell identitet, sa Ann-Marie Algemo från länsstyrelsen i Stockholm som var på plats i Ludvika för att klara ut vad som styr den offentliga verksamhetens uppdrag inom minoritetspolitiken och de krav som ställs på kommuner och regioner som är en del av förvaltningsområdena.

  I Dalarna är kommunerna Ludvika, Smedjebacken och Borlänge förvaltningsområde för det finska språket och Älvdalen är förvaltningsområde för det samiska språket. Men även andra kommuner som till exempel Gagnef och Malung-Sälen arbetar aktivt med att stärka minoritetsspråken.

  Under dagen har region Dalarna och kommunerna berättat om goda exempel från olika verksamheter. Bland annat projektet Stärkta bibliotek som ska leda till att stärka utbudet och tillgängligheten i bibliotekens verksamhet med inriktning mot minoritetsspråken. Med allt från att nå och kunna kommunicera med dem som är berörda till att hitta inköpskanaler för media på de olika språken.

  Kontakta oss

  Ludvika kommun
  info@ludvika.se
  0240-860 00

  Publicerad: 24 okt 2019

  Uppdaterad: 24 okt 2019

  På www.ludvika.se använder vi cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies.