Nyhet

  Susanne Eriksson, kultursekreterare, kulturpristagare Cecilia Rydinger och Susanne Andersson, ersättare för kultur- och fritidsnämndens ordförande.

  Susanne Eriksson, kultursekreterare, kulturpristagare Cecilia Rydinger och Susanne Andersson, ersättare för kultur- och fritidsnämndens ordförande.

  Cecilia Rydinger tilldelas Ludvika kommuns kulturpris

  I går tilldelades Cecilia Rydinger Ludvika kommuns kulturpris 2019 under kultur- och fritidsnämndens möte. Susanne Andersson höll ett tal och lyfte fram att nämnden hade varit eniga om att tilldela Rydinger årets kulturpris.

  Det är viktigt att visa för de yngre att det finns förebilder inom kultursektorn som kommer från Ludvika. Susanne Andersson läste motiveringen som löd:

  "Som den första kvinnliga dirigent för Orphei Drängar samt den första kvinnliga professorn i orkesterdirigering i Norden har Cecilia Rydinger visat hur vägen kan gå från en liten kommunal musikskola till de nationellt stora scenerna."

  Fint tacktal

  Cecilia Rydinger höll ett mycket fint tacktal om hur viktig hennes uppväxt i Ludvika varit och hur starkt den påverkat hennes val för fortsatta musikstudier i Stockholm. Ludvika kommuns kommunala musikskola var starten för musikintresset.

  Vid ung ålder var hon sedan under en tid kantor på Lillkyrkan. Rydinger påtalade vikten av att få möjlighet att utöva och uppleva kulturupplevelser och den forskning som påvisar att kultur stimulerar hjärnan så att vi utvecklas bättre även på andra områden.

  Rydinger tackade nämnden för deras arbete med att stödja kultur- och fritidsföreningar då deras arbete är så viktigt för hela samhället.

  Utbildad kyrkomusiker

  Cecilia Rydinger utbildade sig till kyrkomusiker och därefter dirigent vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm 1981-1991. 1988 tillträdde hon som dirigent för den välrenommerade blandade kören Allmänna Sången, en befattning hon innehade i ytterligare 21 år.

  1991 vann hon Kungliga Operans stora dirigenttävling vilket följdes av engagemang vid bland annat Kungliga Operan, Folkoperan, Stora Teatern i Göteborg och NorrlandsOperan.

  Mellan 1994 och 1998 var hon var chefsdirigent vid Musikteatern i Värmland (nu Wermland Opera).

  Den 15 oktober 2007 utnämndes Rydinger till professor i orkesterdirigering vid Musikhögskolan i Stockholm. Hon blev därvid den första kvinnan i Norden i sin position. Hon utsågs som tillförordnad rektor för samma högskola från den 1 juli 2012 och utsågs senare som rektor för perioden 5 juni 2013 till 4 juni 2019.

  Kontakta oss

  Ludvika kommun
  info@ludvika.se
  0240-860 00

  Publicerad: 11 dec 2019

  Uppdaterad: 11 dec 2019

  På www.ludvika.se använder vi cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies.