Nyhet

  Andreas Strandberg och Maria Norgren

  Kultur- och fritidsnämndens ordförande Andreas Strandberg bredvid pristagaren Maria Norgren

  "Jag blir lite stolt över att jag klarat det"

  Maria Norgren fick under torsdagen ta emot diplom och blommor som mottagare av Björkmanska kulturpriset.

  Motiveringen lyder så här: ”Maria Norgren har med stor varsamhet och traditionella hantverksmetoder restaurerat Gamla stugan och därmed räddat en byggnadstyp från förra sekelskiftet som håller på att försvinna. Den har därtill föredömligt fått en interiör och möblering i samma tidsepok som förenar ett bevarande och kulturinriktad funktion.”

  Vid den numera sedvanliga lunchen som pristagaren bjuds på deltog också kultur- och fritidsnämndens ordförande Andreas Strandberg, kulturchef Göran Gullbro och kultursekreterare Susanne Eriksson.

  Växt upp på gården

  Om renoveringsarbetet säger Maria Norgren själv så här:

  – Jag har växt upp på gården och lärt mig att jobba fysiskt, men nu också förstått att jag har huvud till att veta hur man ska bevara stugan. Jag blir lite stolt över att jag klarat det.

  Hon berättar också att det funnits en tydlig avsikt att hålla den i ursprungsskick så långt det varit möjligt. Det har lönat sig att inte kasta för mycket av det som legat i skrymslen och vrår.

  – När det fattades något gick vi ut i bodarna och letade.

  Dan Anderssons sista bostad

  Gamla stugan är Dan Anderssons sista bostad, belägen på Gonäsheden. Läs mer om den i vår nyhet Maria Norgren får Björkmanska kulturpriset eller på Gamla stugans egen sidalänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

  Björkmanska kulturpriset delas årligen ut av kultur- och fritidsnämnden. Prissumman utgörs av den årliga avkastningen från makarna Sven Björkman och Inga Björkman Frisks kulturfond. I år är priset 131 000 kronor. Prisets syfte är att uppmärksamma personer i Ludvika som gjort en värdefull insats inom hembygdsvård.

  Kontakta oss

  Ludvika kommun
  info@ludvika.se
  0240-860 00

  Publicerad: 16 jan 2020

  Uppdaterad: 16 jan 2020

  På www.ludvika.se använder vi cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies.