Nyhet

  Sameflagga.

  Sameflagga.

  I dag firas samernas nationaldag

  Sedan 1993 firas Samefolkets dag eller samernas nationaldag den 6 februari över hela Sápmi.

  Det första firandet skedde i samband med inledningen av FN:s internationella urfolksårtionde i Jokkmokk. Datumet valdes för att hedra minnet av det första samiska landsmötet som hölls i Trondheim den 6 februari 1917.

  Ursprungsfolk

  Samerna är ett av världens ursprungsfolk och det enda urfolket i Europa. Gemensamt för världens urfolk är att de levt på samma plats genom historien, före det att länderna koloniserats. De har en egen kultur, eget språk och egna sedvänjor som skiljer sig från samhället runtomkring.

  Ett urfolk åtnjuter ett folkrättsligt skydd genom till exempel internationella konventioner som FN och Europarådet antagit och som Sverige anslutit sig till. Ett urfolk har rätt att bevara sin kultur. Ett folk har också politiska rättigheter och samerna omnämns numera som ett eget folk i Sveriges grundlag.

  Idre sameby

  I Dalarna ligger den sydligaste samebyn, Idre sameby. Samebyn har sitt sommarland i ett av Sveriges vackraste fjällområden. Idre samebys historiska rötter är djupt förankrade i Dalarnas jord och går tillbaka till människor som först bosatte sig i området.

  Älvdalens kommun är samiskt förvaltningsområde. Särskilda krav ställs på en kommun som är ett förvaltningsområde. Till exempel har de rätt till förskoleverksamhet och äldreomsorg helt eller till väsentlig del på samiska. Samer har rätt att använda sitt språk i kontakter med kommunen och myndigheter i området.

  Gemensam flagga

  Den samiska flaggan är gemensam för alla samer. Den antogs av Samerådets 13:e samekonferens i Åre 1986. Flaggan är formgiven av Astrid Båhl från Skibotn i Norge. Cirkeln är en symbol för både solen och månen. Solringen är röd och månringen är blå. Flaggans färger kommer från den samiska dräkten.

  Sápmi är det landområde i Ryssland, Finland, Norge och Sverige där samerna bor.

  Textinformation är delvis från Samiskt informationscentrum och Sametinget.

  Kontakta oss

  Ludvika kommun
  info@ludvika.se
  0240-860 00

  Publicerad: 06 feb 2020

  Uppdaterad: 06 feb 2020

  På www.ludvika.se använder vi cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies.