Nyhet

  Kommungemensamt frukostmöte med temat ätstörningar

  Ett trettiotal personer från Ludvika och Smedjebackens kommuner åt frukost på Ludvika Församlingsgård och lyssnade på Clara Henriksson från föreningen Riksföreningen om ätstörningar – Frisk och Fri.

  Arrangörer var Nätverket om psykisk ohälsa, dvs anhörigstöd och folkhälsa i Ludvika och Smedjebackens kommun.

  Varningssignaler

  De vanligaste ätstörningsdiagnoserna är Anorexia nervosa, Bulemia nervosa samt hetsätning, säger Clara. Viktiga varningssignaler kan vara att personen isolerar sig, får ett förändrat matbeteende, får ett ökat intresse för matlagning och säger att hen redan ätit om man bjuder på mat. Andra signaler är också att personen får ett ökat motionerande och blir rastlös och får koncentrationssvårigheter.

  Svårt upptäcka

  Clara säger att det kan vara svårt att upptäcka en ätstörning hos en person i omgivningen. Om personen plötsligt blir upptagen av kroppsstorlek, vikt och utseende ska omgivningen vara uppmärksam. Hon betonar att man ska vara uppmärksam på tidiga signaler. Ju tidigare upptäckt, desto effektivare blir behandlingen och därmed tillfrisknandet.

  Clara var under 16 år när hennes mamma plötsligt en dag fick se henne i bikini och reagerade. Eftersom hon var minderårig kunde hon inte vägra att följa med till Vårdcentralen. Läkaren remitterade henne vidare till ätstörningsenheten Tornet, som är tillhör BUP (Barn- och ungdomspsykiatrin) i Falun. Detta är hon glad för idag.

  Inte kommentera

  Det är också viktigt att inte kommentera vikt eller utseende hos personen med ätstörning, utan bara konstatera vad man som medmänniska ser. Det är också viktigt att vara en god förebild och inte prata om sitt eget utseende eller vikt.

  Stöd finns

  Tillfrisknandet ser olika ut för olika personer och tar olika lång tid. Man kan få stöd från Vårdcentralen, allmänpsykiatriska kliniker eller specialistkliniker som inriktar sig på ätstörningar. Man kan själv ta kontakt för att få stöd.

  Även skolhälsovården och ungdomsmottagningar erbjuder stöd.

  Riksföreningen mot ätstörningar – Föreningen Frisk och fri är en ideell förening som finns som lokalavdelningar i hela landet. Deras syfte är att stödja personer med ätstörningar och deras närstående, arbeta förebyggande inom området och påverka för bättre vård.

  Kontakta oss

  Ludvika kommun
  info@ludvika.se
  0240-860 00

  Publicerad: 17 feb 2020

  Uppdaterad: 17 feb 2020

  På www.ludvika.se använder vi cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies.