Nyhet

  Så resonerar våra skolor och förskolor kring sjukdomen covid-19

  Vi får många frågor från vårdnadshavare om hur vi resonerar och agerar i skolor och förskolor gällande sjukdomen covid-19.

  Vi följer Folkhälsomyndighetens riktlinjer, skollagen och barnkonventionen fram till dess att regeringen ger kommunen ett annat uppdrag. I dag bedömer varje rektor individuellt behovet av att styra om resurser samt vilken dialog som sker till vårdnadshavare som är arbetslösa och föräldralediga. De riktlinjer som följs finns på Folkhälsomyndighetens hemsida.

  Våra verksamheter litar på det tydligt uttalade egna ansvaret från vårdnadshavare. Barn med de symtom som har beskrivits ska vara hemma.

  Så här skriver Folkhälsomyndigheten:

  ”Folkhälsomyndigheten bedömer att det i nuläget inte är en betydelsefull åtgärd att stänga alla skolor i Sverige. Det finns inga vetenskapliga studier som visar att en sådan åtgärd skulle få någon större betydelse. Det finns heller inte några uppgifter som pekar på någon större spridning av covid-19 i skolor någonstans i världen.

   

  Att stänga skolor skulle dessutom få negativa konsekvenser för resten av samhället. Exempelvis skulle många föräldrar som arbetar inom hälso- och sjukvård och äldreomsorg, tvingas stanna hemma med sina barn. Känsliga grupper, som mor- och farföräldrar, skulle hos vissa familjer ta hand om barnen.

   

  Andra skäl till att inte stänga en skola är att för många barn är skolan en viktig fast punkt i tillvaron. Innan en skola stängs måste man ha en plan och veta var barnen istället ska ta vägen. Det är dock av vikt att barn och skolpersonal som har begynnande symtom av sjukdom eller är sjuka stannar hemma från skolan.

   

  Det är skolans huvudmän som tar beslut om att stänga skolor. Enligt en ny förordning kan en skolas huvudman behöva stänga en skola på grund av att en stor del av personalen är frånvarande på grund av covid-19 eller efter samråd med smittskyddsläkare. Förordningen gäller till och med den 15 januari 2021.”

  Kontakta oss

  Ludvika kommun
  info@ludvika.se
  0240-860 00

  Publicerad: 19 mar 2020

  Uppdaterad: 20 mar 2020

  På www.ludvika.se använder vi cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies.