Nyhet

    Industrikök

    Coronainformation till restauranger, barer och caféer med mera

    På grund av Corona, covid-19-epidemin i Sverige och resten av världen, ger vi på samhällsbyggnadsförvaltningen information till er som driver livsmedelsverksamheter där servering sker. Från den 25 mars 2020 gäller Folkhälsomyndighetens föreskrifter och allmänna råd om att förhindra smitta av covid-19 på restauranger och caféer med mera.

    Det är företagarens ansvar att se till att det inte förekommer trängsel mellan människor i köer, vid bord, bufféer eller bardiskar. Detta gäller även i anslutning till lokalen vilket innebär att köandet inte bara kan flyttas ut till gatan eller trottoaren utanför. Hämtmat kan överlämnas som vanligt förutsatt att detta går att göra utan trängsel mellan människor. Det finns inget förbud mot bufféer, men dessa måste även kunna ske utan trängsel mellan människor.

    Ansvarig ska regelbundet bedöma riskerna i sin servering och minimera smitta från att spridas. Därför måste ansvarig hålla sig uppdaterad med vad Folkhälsomyndigheten och Smittskyddsläkare säger.

    Följ Folkhälsomyndighetens råd om hygien som du hittar här: www.folkhalsomyndigheten.se. Klicka dig vidare till: covid-19 | coronavirus, klicka på: skydda dig och andra.

    På Folkhälsomyndighetens hemsida finns information även på andra språk, det hittar du genom att gå in på: www.folkhalsomyndigheten.se. Klicka dig vidare till: covid-19 | coronavirus, och klicka sen på: Information på olika språk. Informationen finns bland annat på Engelska | English, Arabiska | عربي, Kinesiska | 中文, Dari | دری och många fler språk.

    Saker som förebygger smittspridning

    • Företaget ska förebygga långa köer och folksamlingar.
    • Ordna så att kunder inte behöver köa nära varandra. Kunder ska kunna hålla gott avstånd till varandra.
    • Ett system med markeringar av till exempel tejp på golvet kan användas, för att påminna kunderna om deras eget ansvar för att minska smittspridningen.
    • Skylta för att påminna kunderna om vad de kan göra för att minska smittspridning.
    • Kunder ska inte stå i kö, beställa och sedan vänta på sin beställning så att det blir en samling av människor.
    • Tänk på att det även kan uppstå köer vid toaletterna.
    • Servera maten vid borden. Stående servering av mat och dryck vid barer är inte tillåten.
    • Om ni säljer mat som kunder ringer och beställer, eller som beställs via internet, informera gärna extra om detta. Det kan minska risken för trängsel i serveringen om kunder nyttjar den tjänsten.
    • Om kunder kan betala med den elektroniska tjänsten Swish så ökas avståndet till er personal vilket är bra.
    • En meny på internet eller menyer på lokalens utsida kan underlätta. Kunder kan ringa utifrån för att beställa, betala med Swish, och sedan gå in och hämta sin take-away-mat.
    • Om det finns portabla kortterminaler kan betalningen ske utanför lokalen.
    • Försök få kunderna att använda självutcheckningssystem om det finns.
    • Extra rengöring behövs på utsatta ställen som människor tar i med sina händer, till exempel dörrhandtag till serveringen för gästerna, handtag till kylar, strömbrytare, kortterminaler med mera.
    • Det ska finnas flytande tvål och pappershanddukar på alla toaletter.
    • Påminn kunderna om att tvätta händerna. Ställ gärna ut handsprit men tvätt av händer är viktigare.
    • Sprid ut borden i serveringen så att det inte blir trångt. Några bord måste kanske tas bort.
    • Personal som är sjuk ska vara hemma.
    • Det kan finnas anledning att separera olika arbetslag så långt det är möjligt.

    Kontakt

    Om ni har några frågor så kontakta livsmedelskontrollen på telefonnummer 0240-863 65 eller 0240-863 99. Alternativt maila till miljo.bygg@ludvika.se.

    Mer information

    Kontakta oss

    Ludvika kommun
    info@ludvika.se
    0240-860 00

    Publicerad: 01 apr 2020

    Uppdaterad: 01 apr 2020

    På www.ludvika.se använder vi cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies.