Nyhet

  Från vänster kommunstyrelsens ordförande Leif Pettersson, Ginta Ytterberg, säljchef på OKQ8 i Ludvika, Jacob Holgersson, miljösamordnare på Ludvika kommun, Malin Andersson, miljökoordinator på LudvikaHem, Jesper Gustavsson, Gösta Samuelssons Bil, Tony Andersson, serviceman på LKFAB, Ulf Rosenqvist, vd för LKFAB och Ingvar Henriksson, ordförande för LKFAB.

  Från vänster kommunstyrelsens ordförande Leif Pettersson, Ginta Ytterberg, säljchef på OKQ8 i Ludvika, Jacob Holgersson, miljösamordnare på Ludvika kommun, Malin Andersson, miljökoordinator på LudvikaHem, Jesper Gustavsson, Gösta Samuelssons Bil, Tony Andersson, serviceman på LKFAB, Ulf Rosenqvist, vd för LKFAB och Ingvar Henriksson, ordförande för LKFAB. I bakgrunden de sex HVO-bilarna som LKFAB förfogar över.

  Ludvika får pump för förnybart bränsle

  Nu är det klart att Ludvika blir en av de orter där OKQ8 kommer att ha en pump för fossilfri diesel, HVO100.
  – Det här stärker Ludvika kommuns miljöprofil på ett bra sätt, säger Leif Pettersson, kommunstyrelsens ordförande.

  Tony Andersson, fordonsansvarig på Ludvika kommunfastigheter, har arbetat intensivt för att mobilisera intresset för den fossilfria dieseln hos både kommunala bolag och näringsliv.

  – Det känns så stort och jag blev så glad när vi fick beskedet att vi blivit utvalda, berättar han.

  Hjärtefråga

  Han hade inte jobbat alls med miljöfrågor innan, men det senaste året har HVO nästan blivit en hjärtefråga.

  – Jag har börjat tänka mer och mer på miljön och HVO är en viktig pusselbit. Vi har många tunga dragfordon och allt kan inte bli elektrifierat.

  Nålsöga

  Vid sin sida har han haft Malin Andersson, miljökoordinator på LudvikaHem, samt Jacob Holgersson, miljösamordnare på Ludvika kommun.

  – Det är ett nålsöga att få det här; att de väljer oss före någon annan, säger Jacob Holgersson.

  Förnybart bränsle

  HVO100 är ett helt förnybart och hållbart drivmedel, som ger upp till 90 procent lägre utsläpp av växthusgaser (koldioxid) i jämförelse med fossil diesel. Ett stort antal vanliga dieselmodeller kan tanka HVO100.

  Pumpen blir placerad på OKQ8 vid Snöåvägen under hösten.

  Ludvika kommunfastigheter har sex bilar inom sin drift- och servicegrupp som går på HVO100 – och fler kommer det att bli i framtiden.

  Pusselbit i klimatmål

  – Det är verkligen roligt att det finns ett så starkt intresse från Ludvika kommun och att vi kan tillgodose efterfrågan. HVO100 är en viktig pusselbit i Sveriges klimatmål om att nettoutsläppen ska vara noll år 2045, säger Karin Hellgren, kommunikationschef på OKQ8.

  Kontakta oss

  Ludvika kommun
  info@ludvika.se
  0240-860 00

  Publicerad: 18 jun 2020

  Uppdaterad: 18 jun 2020

  På www.ludvika.se använder vi cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies.