Nyhet

  Läget inför skolstarten på VBU

  Den 18 augusti är det dags att hälsa gymnasieungdomarna välkomna till skolan. VBU:s skolledning gläds över att få påbörja ett nytt läsår – denna termin med elever på plats.

  Den 29 maj fattade regeringen beslutet om att öppna gymnasieskolans lokaler på nytt från 15 juni. 4 juni togs beslut i VBU:s direktion om att gå tillbaka till ”härundervisning”.

  För vuxenutbildningen, under anpassade former, gällde detta redan från den 15 juni och för ungdomsgymnasiet från höstterminens start.

  Vuxeleverna har sin undervisning i mindre grupper på plats på skolan i kombination med fjärr- och distansundervisning.

  Följer direktiv

  VBU:s hållning är att följa Folkhälsomyndighetens och Skolverkets direktiv gällande upplägg och anpassningar i undervisningen.

  Det kan därför komma att bli förändringar utifrån det läge som råder lokalt, samt i landet i övrigt. Detta kommuniceras då ut via VBU:s hemsidalänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster, sociala medier och på VBU:s lärplattform Vklass.

  Förändringar i skolmiljön

  När eleverna kommer tillbaka så kommer de att upptäcka att allt är nästan som vanligt. Men vissa förändringar har gjorts gällande skolmiljön.

  Allt kommer att anpassas efter att skapa en så ”luftig” miljö som tänkas kan.

  • Skolan kommer att ha eleverna placerade en och en i klassrummen.
  • Det kommer att finnas ytdesinfektionsmedel tillgängligt i samtliga klassrum och de kommer att vädras med jämna mellanrum.
  • Städningen på toaletter och på frekvent exponerade ytor förstärks.
  • I matsalen kommer principen om varannan plats att tillämpas och markeringar för kön kommer att sättas ut på golvet i korridoren. Maten kommer att serveras av kökspersonalen.
  • För att stimulera utevistelse på raster har skolan köpt in pingisbord som placeras ut på skolgårdarna.
  • På idrottsundervisningen är det aktivitet utan närkontakt, gärna utomhus, som gäller. Vid samtliga entréer finns handsprit tillgänglig.
  • Skolan kommer att hålla föräldramöten digitala.
  • Varje klass kommer att få information av elevhälsans personal gällande covid-19, smittskyddande åtgärder och vart man kan vända sig vid oro.

  Sunt förnuft och respekt

  Den grundläggande regeln är att man är i skolan och på jobbet när man är frisk. Om alla håller sig till denna regel och använder sunt förnuft genom att undvika närkontakt och visa varandra respekt så finns goda förhoppningar om att allt ska fungera på ett bra sätt när det nya läsåret börjar.

  Kontakta oss

  Ludvika kommun
  info@ludvika.se
  0240-860 00

  Publicerad: 07 aug 2020

  Uppdaterad: 07 aug 2020

  På www.ludvika.se använder vi cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies.