Nyhet

  Bussvärdarna – inga ordningsvakter

  Bussvärdarna har nu varit igång sedan 18 augusti och responsen från allmänheten har varit god. De gör ett uppskattat arbete för tryggheten på bussarna och i anslutning till busslinjerna.

  Det som började med två personer har nu vuxit till en styrka om sex personer som varje dag trafikerar busslinjerna i kommunen. Det sker kontinuerlig planering av vilka turer där närvaron från värdarna behövs som mest.

  Många uppskattar arbetet för ungdomarna och skolbarnen, vilket är bra. Det märks också i att antalet klagomål till kommunens skolskjutshandläggare minskat och hållit sig på en låg nivå under hösten.

  Orimliga förväntningar

  Dock märks det i diskussioner med medborgarna att förväntningarna på bussvärdarna och deras befogenheter inte alltid stämmer överens med vad de egentligen får göra på och i anslutning till bussen.

  Uppdraget att vara en trygg vuxen för framför allt skolbarnen, hjälp till chauffören, service till passagerarna och verka konfliktdämpande (inte att vara en ordningsvakt), missuppfattas ofta.

  Bussvärden finns för att underlätta för aktörer som ansvarar för trafiken, bussarna och ordningen på bussen och i samhället att utföra sina uppgifter. Bussvärden får själv aldrig fysiskt tvinga någon att gå ur bussen, utan kan vara chaufförens och kommunens ögon, iaktta och larma annan instans om så behövs.

  Stöttande

  Bussvärdarna kommer också att synas utanför bussen i samhället, som en stöttande och trygghetsskapande aktör.

  Kontakta oss

  Ludvika kommun
  info@ludvika.se
  0240-860 00

  Publicerad: 26 okt 2020

  Uppdaterad: 26 okt 2020

  På www.ludvika.se använder vi cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies.