Nyhet

  Skärpta allmänna råd i Dalarna – och max åtta personer vid sammankomster

  I Dalarna gäller skärpta allmänna råd för att bromsa smittspridningen, samt ett beslut om att allmänna sammankomster och offentliga tillställningar med fler än åtta deltagare tills vidare inte får hållas.

  Det här gäller:

  • Från och med 24 november får allmänna sammankomster och offentliga tillställningar med fler än åtta deltagare tills vidare inte hållas. i Dalarna gäller detta även för arrangemang med sittande publik.Som allmänna sammankomster räknas bland annat demonstrationer, föreläsningar, sammankomster för religionsutövning, teater- och biografföreställningar samt konserter. Som offentliga tillställningar räknas bland annat idrottsevenemang, danstillställningar, marknader och mässor.
  • Avstå från att göra onödiga resor både inom och utom regionen. Detta råd är inte tänkt att hindra människor från att exempelvis ta sig till arbete, studier/sysselsättning eller den vård som kräver att man är på plats.
  • Avstå från att vistas i inomhusmiljöer där människor samlas, som butiker, köpcentrum, museer, bibliotek, badhus och gym, med undantag för nödvändiga besök i exempelvis livsmedelsbutiker och apotek.
  • Avstå från att delta i möten, konserter, föreställningar, idrottsträningar, matcher och tävlingar. Undantag är idrottsträningar för barn och ungdomar födda 2005 eller senare, som kan genomföras.
  • Undvik fysisk kontakt med andra personer än de man bor tillsammans med. Det innebär att man ska avstå från att arrangera eller delta i en fest eller liknande socialt umgänge. Nödvändig närkontakt, som vid exempelvis vårdbesök och medicinska undersökningar, omfattas inte av rådet. Det är dock viktigt att den som har symtom som kan vara covid-19 ska undvika all nära kontakt med andra.
  • Verksamheter och arbetsgivare bör vidta åtgärder så att var och en ska kunna följa de allmänna råden ovan. Arbetsgivare bör uppmana personal att arbeta hemifrån så långt det är möjligt, samt erbjuda utökade förutsättningar att arbeta hemifrån. Tjänsteresor, konferenser och andra fysiska möten bör undvikas. Övriga verksamheter kan minimera antalet besökare vid samma tidpunkt, anpassa öppettiderna, och erbjuda digitala alternativ.

  De skärpta råden för Dalarna gäller från och med i dag torsdag den 12 november till och med den 10 december 2020, men kan förlängas.

  Beslutet om allmänna sammankomster och offentliga tillställningar gäller från och med 24 november och tills vidare.

  Läs mer på Region Dalarna, länk till annan webbplatsFolkhälsomyndigheten,länk till annan webbplats eller Länsstyrelsen i Dalarnas länlänk till annan webbplats.

  Kontakta oss

  Ludvika kommun
  info@ludvika.se
  0240-860 00

  Publicerad: 24 nov 2020

  Uppdaterad: 24 nov 2020

  På www.ludvika.se använder vi cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies.