Nyhet

  Bild på till vänster Folke Larsson och till höger Evald Karlsson och svärdottern Britt-Marie Häggqvist.

  Till vänster Folke Larsson och till höger Evald Karlsson och svärdottern Britt-Marie Häggqvist.

  Kulturpristagarna Folke och Evald uppvaktades med närståendes hjälp

  Under den gångna helgen uppvaktades årets två kulturpristagare Folke Larsson och Evald Karlsson.

  I år är inget vanligt år så uppvaktning av årets kulturpristagare Folke Larsson och Evald Karlsson kunde inte låta sig göras på sedvanligt sätt under Veteranfesten.

  I stället bad vi deras anhöriga om hjälp och i lördags uppvaktades de, var och en för sig. Vi tackar anhöriga för hjälpen så att Folke och Evald ändå blev uppvaktade med blommor och diplom.

  Lockad av rikt musikliv

  Evald Karlsson har en lång verksamhet inom musiklivet. Han kom till Ludvika på 40-talet, lockad av Ludvikas rika musikliv. Han har spelat i flera storband, så som Björbo Big Band, Rialto, Gösta Haags storband, Västerbergslagens storband och Ludvika storband. På 60-talet hade Evald två egna dansband ÅkeEvalds och Playmates. Evald började som trombonist i Ludvika musikkår och där är han fortfarande aktiv.

  Debut som 5-åring

  Folke Larsson har varit verksam inom musik och konst i över 90 år då han redan som 5-åring fick sitt första uppdrag att spela. Folkes huvudinstrument har varit piano, men han har även spelat dragspel, fiol och flöjt. Han har bland annat spelat med dansorkestern Strings, haft sin egen orkester, Folke Larssons orkester och som professionell jazzmusiker i Rialto. Folke därutöver har komponerat över 150 verk, från klassiska symfonier till jazz.

  Både Evald och Folke har alltså spelat med orkestern Rialto, som vann pris för bästa amatörband i Sverige på 50-talet.

  Kulturpriset

  Priset delas ut till en eller flera personer i Ludvika som gjort betydelsefulla insatser inom kulturområdet. Kulturpriset är 30 000 kronor, i år fördelat på två pristagare.

  Kontakta oss

  Ludvika kommun
  info@ludvika.se
  0240-860 00

  Publicerad: 07 dec 2020

  Uppdaterad: 07 dec 2020

  På www.ludvika.se använder vi cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies.