Nyhet

  Elever får bättre skolresultat med NTA

  Ludvika kommun har i drygt tio år arbetat med NTA (Naturvetenskap och teknik för alla) i förskolan, särskolan och grundskolan F-6. Konceptet är omtyckt och varje år arbetar mer än 2000 barn och elever med materialet. Nu visar forskning att elever som arbetar med NTA får bättre skolresultat.

  Elever som undervisas enligt NTA:s koncept får bättre skolresultat i NO, teknik och matematik jämfört med andra elever. Det kan forskare slå fast efter att ha analyserat resultat för över 123 000 elever.

  Det vetenskapsbaserade skolutvecklingsprogrammet NTA (Naturvetenskap och teknik för alla) är utvecklat för att öka elevers lust för NO, teknik och matematik. En studie slår nu fast att elever som undervisas enligt NTA:s koncept i genomsnitt får högre meritpoäng i årskurs 6 i ämnena biologi, fysik, kemi, teknik och matematik än andra elever.

  Klättrar på betygsstegen

  För många elever innebär det att de klättrar ett steg upp på betygsstegen med NTA.

  – Det är inte ett enstaka resultat som ser bra ut, utan vi ser positiva effekter på alla ämnen som NTA berör. Det gör att man kan känna sig trygg med att hävda att resultaten förbättras av att delta i NTA:s skolutvecklingsprogram, säger Erik Mellander, forskare vid IFAU (Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering). Han har genomfört studien tillsammans med Maria Rasmusson vid Institutionen för pedagogik, didaktik och utbildningsstudier vid Uppsala universitet.

  Bättre resultat på nationella prov

  De har även analyserat resultat i nationella prov. Dessa visar på samma positiva effekt av NTA som på betygen.

  Det här är delar av en artikel som finns på NTA:s egen sidalänk till annan webbplats.

  Kontakta oss

  Ludvika kommun
  info@ludvika.se
  0240-860 00

  Publicerad: 12 jan 2021

  Uppdaterad: 12 jan 2021

  På www.ludvika.se använder vi cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies.