Nyhet

Alla som vill nyttja skolskjuts måste ansöka via ny e-tjänst

Nu har den nya e-tjänsten skolskjuts för vårdnadshavare i Ludvika kommun öppnat. Från och med i år måste alltså alla som vill nyttja skolskjuts ansöka om det – även de som tidigare fått skolkort per automatik.

Skolskjutstjänsten är en del av ett övergripande projekt i länet, som resulterat i en ny gemensam e-tjänsteplattform. Den gör att Dalarnas kommuner nu inte bara kan erbjuda invånarna fler e-tjänster än tidigare, utan också att dessa kan tas fram i samverkan med andra kommuner inom och utanför Dalarna.

Ingen automatik

E-tjänsten skolskjuts är relevant för alla med barn som bör vara berättigade till skolskjuts enligt de lokala skolskjutsreglementena som varje kommun har beslutat om. Tidigare, när det i vissa kommuner automatiskt skickats ut skolkort till alla som varit berättigade till skolskjuts, har det varit en hel del kort som aldrig utnyttjats. Det har inneburit en onödig kostnad för kommunerna.

Detta gäller även dig med barn som redan har skolskjuts/busskort. Det nya ansökningsförfarandet gäller inte särskola eller gymnasieskola.

Så här ansöker du

Ansökan för kommande läsår ska göras från 15 mars till och med 6 april för att vara säker på att beslut om skolskjuts är klart till läsårets start i augusti.

Den nya e-tjänsten finns här Länk till annan webbplats. och inloggning sker med e-legitimation. Om du inte har någon e-legitimation skaffar du det hos din bank.

I dagsläget hänvisas familjehemsplacerade elever och personer med tillfälligt personnummer till ansökan på blankett. Blankett finns på www.ludvika.se/skolskjuts

Vårdnadshavare ansöker via en e-tjänst på kommunens webbplats och inloggning sker med e-legitimation. Om du inte har någon e-legitimation skaffar du det hos din bank.

Kan jag få skolskjuts?

Det som avgör om man kan få skolskjuts, är avståndet mellan hemmet och placeringsskolan. Minimiavståndet skiljer sig åt mellan olika åldrar:

  • 2 km för förskoleklass - årskurs 3
  • 3 km för årskurs 4-6
  • 4 km för årskurs 7-9

Bättre planering

Förhoppningen är att tjänsten leder till bättre planeringsunderlag, mindre manuellt arbete, bättre planerad busstrafik och mindre miljöpåverkan.

Mer information kommer i god tid att gå ut både till vårdnadshavare via Unikum och via Ludvika kommuns hemsida och sociala medier.

Frågor?

Om du har frågor redan nu kontakta skolskjutshandläggare via e-post skolskjuts@ludvika.se.

Länk till e-tjänsten

etjanster.ludvika.se  Länk till annan webbplats.

Information in English and other languages

Kontakta oss

Ludvika kommun
info@ludvika.se
0240-860 00

Publicerad: 15 mar 2021

Uppdaterad: 15 mar 2021

På www.ludvika.se använder vi cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies.