Nyhet

  Hög risk att fågelinfluensa sprids till Dalarna

  Sedan i höstas har det pågått omfattande utbrott av fågelinfluensa i Sverige. Sjukdomen har en hög dödlighet och hög smittrisk bland fåglar och det är därför mycket viktigt att skydda tamfjäderfä mot smitta. Smittan har spridit sig till hela södra Sverige och finns nu nära Dalarnas gräns.

  Fågelinfluensa är en av de allvarligaste sjukdomarna som finns hos fjäderfä. Den kan ge upphov till plötsliga sjukdomsutbrott med mycket hög dödlighet. Fågelinfluensa lyder under epizootilagen och vid konstaterad smitta avlivas alla fjäderfä i en besättning. Sjukdomen orsakas av olika varianter av fågelinfluensavirus (influensa typ A). Lågpatogena fågelinfluensavirus (varianter med låg sjukdomsframkallande förmåga) förekommer naturligt hos vilda fåglar, i synnerhet sjöfåglar.

  Viruset muterar frekvent och då och då uppstår allvarligare varianter (högpatogena) som ger upphov till sjukdomsutbrott hos vilda och tama fåglar. Nu sprids alltså högpatogena fågelinfluensastammar, framförallt en som kallas H5N8, i Sverige. Den har dödat många vilda fåglar och gett upphov till omfattande utbrott både i stora kommersiella fjäderfäbesättningar och i hobbyflockar.

  Södra Sverige har drabbats hårt och smittan har stadigt spridits uppåt i landet. Ännu finns inget konstaterat fall i Dalarna. Men det närmaste fallet, en knölsvan, hittades i Heby, bara några mil från Dalarnas gräns. Många vilda fåglar flyttar nu norrut och risken för smittspridning uppåt i landet är därför stor.

  Kontakta oss

  Ludvika kommun
  info@ludvika.se
  0240-860 00

  Publicerad: 24 mar 2021

  Uppdaterad: 24 mar 2021

  På www.ludvika.se använder vi cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies.