Nyhet

  Louise Jensen, Linda Borg och Monica Nordmark.

  Louise Jensen, Linda Borg och Monica Nordmark.

  Bakom kulisserna under pandemin – del 2

  Under pandemin får vi statistik och översiktsbilder om läget inom äldreomsorgen. Men vad händer bakom kulisserna? Hur hanterar personal och brukare situationen? Vi tänkte bjuda på några glimtar från verksamheterna.

  Korallen är en av avdelningarna på Biskopsgården och kan kategoriseras som ett ”vanligt” särskilt boende. Här jobbar undersköterskorna Linda Borg, Louise Jensen, Monica Nordmark och deras kollegor.

  När covid-19 fortfarande var något nytt, okänt och lite mystiskt, så drabbades Korallen. Tre brukare smittades på relativt kort tid.

  – När vi fick beskedet, då stod vi bara och gapade. Vi blev rädda först och tänkte ”sådant här kan inte vi hantera”. Men det kunde vi, berättar trion.

  Många var oroliga

  Avdelningen stängde. Personalen fick pussla för att få ihop scheman. Många var oroliga för att själva smittas. Vissa befann sig i riskgrupp.

  – Det gick väldigt snabbt att få allt strukturerat på avdelningen. Alla hjälptes åt och ställde upp för varandra. Det var inget tjafs eller gnäll, minns enhetschefen Helena Holmström.

  Noggranna rutiner

  Tack vare noggranna hygienrutiner, där varenda yta rengjordes regelbundet, kunde smittspridningen begränsas.

  – All personal har varit jätteduktig på att använda skyddsutrustning sedan pandemin bröt ut. Gruppen blev jättesammansvetsad, säger Helena.

  Det innebär munskydd, visir, förkläde och handskar vid så kallat nära vårdarbete. Dit räknas de situationer när man är mindre än två meter från brukaren. Med andra ord vid toalettbesök, duschning, tvättning och matning.

  De delade upp sig två och två, där en tog hand om brukaren och den andra städade.

  Brist på utrustning

  Det kan också vara relevant att påminna om att det i början av pandemin faktiskt rådde rejäl brist på skyddsutrustning, liksom kunskap om hur sjukdomen smittar.

  Nu har utrustningen blivit vardag, både för personalen och brukarna.

  – Vi håller avstånd mellan boende, men de har ändå kunnat leva så normalt som det bara gått. Vissa kanske inte ens märkt av pandemin så mycket.

  Fått beröm

  Konkret har det handlat om att begränsa antalet sittplatser i matsalen, använda de större rum som finns vid aktiviteter, samt att anhöriga kunnat boka besöksrum – eller träffas utomhus när besöksförbud rådde. Samtidigt har telefonen på avdelningen gått varm.

  – De allra flesta anhöriga har visat god förståelse och majoriteten har berömt er för det jobb ni gör, säger Helena, som själv stämmer in i hyllningarna.

  – Det var otroligt att se. Jag kan inte nog understryka hur positiva ni varit, säger hon.

  – Ja, nu är vi på topp igen. Men det var riktigt tufft då. Man sov gott när man kom hem, konstaterar Linda, Louise och Monica.

  Kontakta oss

  Ludvika kommun
  info@ludvika.se
  0240-860 00

  Publicerad: 04 jun 2021

  Uppdaterad: 04 jun 2021

  På www.ludvika.se använder vi cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies.