Nyhet

Strukturens personal. Från vänster Linda Johansson, Helena Holmdahl, Tarja Bryntesson och Annica Usterud. Saknas på bilden gör Erica Gylling.

Strukturens personal. Från vänster Linda Johansson, Helena Holmdahl, Tarja Bryntesson och Annica Usterud. Saknas på bilden gör Erica Gylling.

Bakom kulisserna under pandemin – del 3

Under pandemin får vi statistik och översiktsbilder om läget inom vård- och omsorgsförvaltningen. Men vad händer bakom kulisserna? Hur hanterar personal och brukare situationen? Vi tänkte bjuda på några glimtar från verksamheterna.

Strukturen är en daglig verksamhet för personer med intellektuell funktionsnedsättning och autism. Av sju deltagare har fem varit på plats under pandemin.

Alla har individuella scheman, anpassade efter deras behov. Mycket handlar om förutsägbarhet och kommunikationen sker i hög grad med bildstöd och tecken.

Hjälpa att förstå

Första steget när pandemin var ett faktum, var att hjälpa deltagarna att förstå effekterna av den.

– Vi fick ta fram sociala berättelser som förklarar varför vi spritar händer, bär munskydd och varför verksamheten måste hålla deltagarna åtskilda. Alla satt i varsina rum, kunde inte äta tillsammans, så vi tog fram bilder för sådant som pandemi, covid-19, vaccin och försökte lära dem. Och det har gått över förväntan.

Begränsade möjligheter

De som berättar är handledarna Erica Gylling, Annica Usterud, Tarja Bryntesson, Helena Holmdahl, Linda Johansson och enhetschefen Karin Hjelte.

Rent praktiskt har pandemin begränsat möjligheterna. Verksamheten har inte kunnat åka med kollektivtrafiken, handla i butiker och gå till biblioteket. Dessutom har den ena av de två lokalerna, Näset, hållits stängd för deltagarna.

Uppfinningsrikedom

Här har det krävts en rejäl skopa uppfinningsrikedom hos personalen och det är något som Karin Hjelte berömmer:

– Ni har verkligen varit lösningsfokuserade, kreativa och hittat bra aktiviteter som blivit uppskattade. En del assistenter har uttryckt att de vill fortsätta jobba så här efter pandemin.

Varierad motion

För att bibehålla möjligheten till varierad motion, skapade de egna hinderbanor både på gräsmattan utanför och inomhus. De samlade instrument och anordnade musikstund.

– Vi började odla, plockade äpplen och hade trädgårdsstund. Vi fick till en liten julmarknad som vi hade ute i kylan. Tyvärr kunde vi inte skicka ut inbjudningar, utan kunderna blev de som gick förbi.

Deltagarna gick det virtuella stadsloppet, något som det blir repris på i år. De lånade så kallade side-by-side-cykel och ska nu hyra en egen från hjälpmedelscentralen.

– Vi har inte kunnat handla med deltagarna, så vi har skapat en egen loppis i ett av rummen; tagit dit grejer så vi kan gå och handla.

Färre deltagare

Inga vikarier har tagits in, utan personalen har täckt upp för varandra. Å andra sidan har deltagarantalet som sagt varit mindre.

– Ur deras perspektiv tror vi att det varit bra. De har haft en egen handledare eftersom man som handledare inte kan gå emellan.

Ser inte ansiktet

På frågan om vad som varit jobbigt, kommer munskydden och visiren på tal – av flera anledningar. Förutom att de är jobbiga att bära och immar igen, försvårar de mycket av kommunikationen med deltagarna i och med att man inte ser ansiktet

– Huvudsaken är att det blir så bra som möjligt för våra deltagare. Det blir svårt för dem när vi helt plötsligt har visir, det kunde de reagera negativt på. Men de sociala berättelserna har hjälpt till att tydliggöra. I dag, om vi glömmer att ta på oss visir, då påminner de oss.

– Deltagarna har varit jätteduktiga. Bara att förklara varför de skulle sprita händerna var en utmaning till en början. Nu är det de första de gör när de kommer.

Kontakta oss

Ludvika kommun
info@ludvika.se
0240-860 00

Publicerad: 08 jun 2021

Uppdaterad: 08 jun 2021

På www.ludvika.se använder vi cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies.