Nyhet

  Ny antennlösning testas i Grängesberg - ska ge full täckning i glesbygd

  Ludvika, eller snarare Fjällberget utanför Grängesberg är först att testa Radio Innovations unika antennlösning.

  En unik antennlösning kan nu fylla kommunens vita fläckar enkelt och kostnadseffektivt. Det svenska teknikbolaget Radio Innovation visar i ett pilotprojekt tillsammans med Ludvika kommun och det regionala utvecklingsbolaget Samarkand2015 att det går att få bra mobiltäckning till en ekonomiskt försvarbar kostnad på platser där detta i dag saknas. Med den nya antenntekniken blir det möjligt för alla kommunens invånare att både ringa mobilsamtal och surfa på internet där det saknas täckning. Och framför allt ge alla möjlighet att nå larmnumret 112.

  Målet för projektet är att bidra till att ge Ludvikaborna tillgång till telefoni och mobilt internet i hela kommunen, också där det tidigare varit så kallade vita fläckar.

  – Vårt mål är att säkra att människor får tillgång till mobilt internet oavsett var i kommunen man bor. Det är en demokratisk rättighet. Denna antennlösning har både de ekonomiska och tekniska förutsättningarna som krävs för att på ett kostnadseffektivt sätt täcka vita fläckar där mobil- och internettrafiktäckning saknas, säger Leif Pettersson, kommunalråd i Ludvika kommun.

  #Fulltäckning

  Den nya antennlösningen har monterats på Fjällbergets befintliga mast och ett flertal tester har genomförts. Testresultaten visar att antennlösningen gör det fullt möjligt att täcka de vita fläckarna på kartan. Samarbetet med Radio Innovation startade redan 2018 och sedan i år ingår projektet i det nationella projektet #Fulltäckning.

  – Regeringen har satt mål att år 2023 ska hela Sveriges befolkning ska ha tillgång till stabila mobila tjänster av god kvalitet. Dalakommunerna är kanske Sveriges svåraste område att få bra täckning i eftersom det finns mycket skog, höga berg och djupa dalar. Vi ser att det är avgörande att snabbt hitta en fungerande lösning då telekablarna klipps och ersättning till god täckning saknas, säger Lars Lindblom, vd på Samarkand2015.

  Ivan Eriksson som bor på Ljungåsen och är en av de kommuninvånare som är drabbade av dålig mobiltäcking. Han ser fram emot att antennlösningen bidrar till att han kan använda sin telefon utan att behöva söka sig runt på gården för att hitta täckning.

  Ludvika i högteknologins framkant - igen

  Ludvika är en kommun som ligger i framkant när det gäller högteknologi och intresset att testa den nya antennlösningen är stort. Tekniken som nu testas på orten är enkel att applicera på landets övriga vita fläckar. Beroende på bland annat topografi kan man anpassa antennen och använda så kallade hotspots för att nå överallt.
  – Vår antennlösning gör det möjlighet att få täckning på platser som aldrig annars kan vara ekonomiskt försvarbart att täcka, säger Dusyant Patel, VD för Radio Innovation, och fortsätter:
  – I dagsläget har vi endast kunnat testa internet, men om en operatör med avtal för telefoni, börjar sända via vår antenn blir det också möjligt att ringa. Det fungerar då med en roamingfunktion, så att oavsett vilket mobiltelefoniavtal en person har tar våra antennsignaler över om personen bor eller befinner sig i ett område där det tidigare inte fanns täckning, en så kallad vit fläck på kartan.

  Internationell uppmärksamhet

  Radio Innovation har redan fått internationell uppmärksamhet och har som hittills enda svenska företag blivit en del av två internationella acceleratorprogram, Facebook Connectivity och Orange Fab, Utöver det var bolaget nominerade i GLOMO awards, en prestigefylld tävling inom global mobiltelefoni med högtidsceremoni i Barcelona.

  Radio Innovation ingår tillsammans med Samarkand i Vinnovas finansierade projektet #Fulltäckning där resultatet ska bidrag till full täckning på ett nationellt plan.

  Bild på Leif, Ivan och Lars

  Leif Pettersson, kommunalråd i Ludvika, Ivan Eriksson, boende på Ljungåsen, Lars Lindblom, vd Samarkand2015 framför masten på Fjällberget.

  Kontakta oss

  Ludvika kommun
  info@ludvika.se
  0240-860 00

  Publicerad: 01 jul 2021

  Uppdaterad: 01 jul 2021

  På www.ludvika.se använder vi cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies.