Nyhet

  Lättnader i restriktionerna – flera kvarstår

  Lättnader i restriktionerna – flera kvarstår

  Från och med den 15 juli ändras ett antal restriktioner i covid-19-lagen. Samtidigt är det inte fritt fram för verksamhetsutövare att göra som man vill. Flera restriktioner kvarstår och även om kravet att beräkna maxantal i lokaler baserat på kvadratmeter tas bort så behöver verksamheterna begränsa antalet besökare så att de kan hålla ett ur smittskyddssynpunkt säkert avstånd från varandra.

  Smittspridningen minskar och allt fler vaccinerar sig. Regeringen och Folkhälsomyndigheten bedömer att pandemin utvecklas i rätt riktning vilket gör det möjligt att införa ytterligare lättnader. Bland annat upphör begränsningarna kopplat till kollektivtrafik.

  Fortsatt ansvar att begränsa antalet besökare

  Lättnaden som innebär att kravet att beräkna maxantal i lokaler tas bort – men verksamhetsutövare fortfarande har ansvar för att begränsa antalet besökare så att de kan hålla ett ur smittskyddssynpunkt säkert avstånd från varandra.

  Hur denna begränsning sker rent faktiskt ansvarar verksamhetsutövaren för och kan därför välja att använda den modell som tidigare var föreskriven eller något annat sätt. För vissa verksamhetsutövare kan det lättaste i praktiken vara att behålla skyltarna om maxantal. Länsstyrelsen har fortfarande tillsyn på området och kommer att efterfråga hur verksamhetsutövaren ser till att undvika trängsel och hur det säkerställs att besökare kan vistas i verksamheten på ett ur smittskyddssynpunkt säkert sätt.

  Ett urval av vad som fortfarande gäller enligt covid-19-lagen

  Detta är endast ett urval av vad som fortfarande gäller – se hela listan på vad som gäller för alla berörda verksamheter på länsstyrelsens webbplats:

  Tillsyn av den tillfälliga covid-19-lagen Länk till annan webbplats.


  Handelsplatser, gym- och sportanläggningar och nöjesparker med mera ska:

  • Begränsa antalet besökare i verksamhetslokaler inomhus på ett sätt som är säkert från smittskyddssynpunkt. Det finns inget krav på att beräkna maxantal besökare för en specifik lokal baserat på lokalens storlek, men verksamhetsutövaren har ett ansvar att begränsa antalet besökare så att de kan hålla ett ur smittskyddssynpunkt säkert avstånd från varandra. Det kan i praktiken betyda att man ändå behöver begränsa antalet besökare och hitta system för att följa upp det.
  • Utforma verksamheten på ett sådant sätt att trängsel undviks och att besökare kan hålla ett från smittskyddssynpunkt säkert avstånd från varandra.
  • Se till att in- och utpassage kan ske på ett sådant sätt att trängsel undviks.
  • Informera kunder och besökare om hur smittspridning kan undvikas.

  Allmänna sammankomster och offentliga tillställningar:

  • Arrangörer av allmänna sammankomster och offentliga tillställningar har fortfarande ett ansvar att utforma tillställningen så att deltagarna kan hålla ett ur smittskyddssynpunkt säkert avstånd från varandra, oavsett om det sker inomhus eller utomhus och med eller utan sittande publik. De maxantal för deltagare som gäller för inomhus- respektive utomhusevenemang är just ett maxantal om lokalen eller ytan tillåter det.

  Vad måste allmänheten fortfarande tänka på:

  • Respektera och följ arrangörens eller verksamhetens anvisningar. De har fortfarande krav på sig att begränsa antalet besökare och deltagare på ett sätt som är säkert ur smittskyddssynpunkt.
  • Följ de allmänna råden – oavsett om du är vaccinerad eller inte.
  • Stanna hemma vid symptom på covid-19
  • Håll ett smittsäkert avstånd till andra människor och undvik trängsel
  • Tvätta händerna ofta och noggrant eller använd handdesinfektion

  Se även Nationella allmänna råd och rekommendationer för att minska spridningen av covid-19 på folkhälsomyndighetens webbplats. Länk till annan webbplats.

  Kontakta oss

  Ludvika kommun
  info@ludvika.se
  0240-860 00

  Publicerad: 15 jul 2021

  Uppdaterad: 16 jul 2021

  På www.ludvika.se använder vi cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies.