Nyhet

  Teknikerna Saeid Esmaili, Ingvar Johansson, Raed Abbas och teamledare Jonny Bringås framför några av de datorer som ska levereras.

  Teknikerna Saeid Esmaili, Ingvar Johansson, Raed Abbas och teamledare Jonny Bringås framför några av de datorer som ska levereras.

  Flödet av datorer tar aldrig slut för teknikerna på IT-center

  Halvledarkrisen till trots har tusentals skoldatorer nått sina kunder inför det nya skolåret. Men bakom kulisserna på IT-center fortsätter den logistiska utmaningen.

  Halvledare är material med egenskaper som lämpar sig väl i komponenter till bland annat datorer. Pandemin har gjort att det råder brist på halvledare, vilket drabbar allt från internationella biltillverkare till IT-center i Ludvika och Smedjebackens kommun.

  – Datorerna som skulle till VBU beställde vi i februari. Det var lite nervöst, men de hann komma innan skolstart.

  Det berättar gänget på IT-center bestående av teknikerna Saeid Esmaili, Raed Abbas, Ingvar Johansson och teamledare Jonny Bringås. Varje år hjälps de åt att leverera flera tusen datorer till de båda kommunernas verksamhet – där skolan är en av de största kunderna.

  Många datorer

  Eftersom allt ska vara klart till skolstarten, måste en hel del av arbetet ske under semesterperioden.

  I år levererades 360 nya datorer till VBU och närmare 900 till grundskolorna i bägge kommunerna. Cirka 1200 Chromebook-datorer från grundskolan i Ludvika har tagits in och reparerats, och cirka 600 PC i Smedjebackens grundskola har installerats om och servats. Dessutom har 900 leasingdatorer bytts ut och 1500 datorer installerats om. I runda tal.

  Hållbarhetstänk

  De datorer som är trasiga lagas. I fall de är utom all räddning tar gänget i stället tillvara på de komponenter som fortfarande fungerar. Hållbarhetstänket är centralt i verksamheten.

  – Förr skickade skolan datorn till ett externt företag och ännu längre tillbaka skickades den till en firma i Norge. Oftast kom det ett kostnadsförslag som gjorde att det inte var värt att laga den, berättar Ingvar Johansson.

  Reparerar själva

  Numera reparerar teknikerna själva utrustningen, vilket går väsentligt snabbare än att låta någon annan göra det. I slutändan är det så klart elevers och anställdas hantering av datorerna som i mångt och mycket styr hållbarheten.

  Varje onsdag går en leverans ut till skolorna för hämtning av trasiga datorer och samtidigt leverans av nya eller reparerade. I genomsnitt handlar det om 20-30 stycken i veckan.

  Detta sker året runt, eftersom datorer går sönder eller ska bytas ut av åldersskäl kontinuerligt. Och det är självfallet inte bara förflyttningen av de faktiska enheterna som tar tid. De ska undersökas, repareras, program ska installeras på nytt, de ska registreras och förberedas för Googles miljö.

  Utveckling

  Fullt naturligt finns det utrymme för utveckling. Ett sådant framtida steg handlar om att inkludera Smedjebackens grundskola i Chromebook-miljön. Det skulle innebära större volym på inköpen och en smidigare hantering (bland annat tack vare att den typen av datorer går snabbare att utföra installationer på).

  Vad halvledarbristen innebär på sikt, vet förstås ingen säkert. Men just nu är läget för kvartetten på IT-center under kontroll.

  Kontakta oss

  Ludvika kommun
  info@ludvika.se
  0240-860 00

  Publicerad: 14 sep 2021

  Uppdaterad: 14 sep 2021

  På www.ludvika.se använder vi cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies.