Nyhet

Fokus på minskat matsvinn

I dag är det internationella matsvinnsdagen. I år har FN bestämt att temat ska vara frukt och grönt.
På Ludvika kommuns kostenhet är arbetet med minskat matsvinn ständigt närvarande, bland annat med två mätningar per år på skolor och just i dag även vid några förskolor.

– Frukt och grönt är två av de livsmedel som det är högst svinn på. Det kan man minska genom att till exempel förvara rätt, eller göra en smoothie om man ser att livsmedlen är på väg att ”gå ut”, säger Gun-Britt Hedsten, enhetschef vid kostenheten på Ludvika kommun.

Stadig minskning

Kostenheten ser en stadig minskning av matsvinnet. Ett av de senaste initiativen är den klimatlåda som anställda inom vård- och omsorgsförvaltningen respektive social- och utbildningsförvaltningen kan köpa med mat som blivit över.

FN:s mål är att matsvinnet ska halveras till 2030. Läs mer om matsvinn på Livsmedelsverket Länk till annan webbplats..

Kontakta oss

Ludvika kommun
info@ludvika.se
0240-860 00

Publicerad: 29 sep 2021

Uppdaterad: 29 sep 2021

På www.ludvika.se använder vi cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies.