Nyhet

Lokala krafter fixar viltmiddagar till särskilda boenden

En lokalt sammansatt festmåltid där varje moment i kedjan från skog till bord är närproducerad. Det är vad som bjuds på Ludvikas och Smedjebackens särskilda boenden i dagarna.

I projektet ”Vilt för alla” har Västerbergslagens Jaktvårdskrets inom Jägareförbundet Dalarna samlat lokala krafter för att bjuda de boende inom Ludvika och Smedjebackens heldygnsomsorg på en festmåltid baserad på lokalt viltkött.

Projektet är ett helt ideellt samarbete mellan Jägareförbundet Västerbergslagen, Svea skog, Åkes slakt, VBU, Smedjebackens kommun och Ludvika kommun.

Stort intresse

Torbjörn Andersson på Jägareförbundet Västerbergslagen är projektets initiativtagare.

– Vi ville göra något för de äldre och samtidigt visa upp en god sida av jakten. När jag började höra mig för visade det sig att intresset för att hjälpa till och bidra var jättestort, berättar Torbjörn.

Skänkte älg

Idén mynnade ut i att Svea skog skänkte en av sina älgar som efter fällning transporterades till Åkes slakt som kostnadsfritt slaktade djuret.

Därefter tog VBU:s restaurangelever över och tillagade en festlig viltmåltid som under vecka 46–47 nu slutligen serveras runtom på Smedjebacken och Ludvikas boenden med heldygnsomsorg.

Vitt linne

Under torsdagen var det Hedgården i Söderbärkes tur att bjudas på fest. På vita linnedukar serverades de boende Wallenbergare på älgfärs med potatis- och palsternackspuré, trattkantarellsås och ädelost.

Till efterrätt bjöds lingonpannacotta med salt kolasås och vit chokladmousse.

Ypperligt upplägg

Kockläraren Jonas Söderholm som till vardags undervisar eleverna vid Smedenskolan åker under dessa veckor runt med eleverna och tillreder måltiderna i respektive kök. Ett ypperligt upplägg med många förtjänster menar han.

– Det är guld värt för eleverna och få komma ut i verkligheten och laga maten här på plats. Att få jobba ”skarpt” i ett offentligt kök är toppen för dom. Det kan mycket möjligt vara så att de kommer jobba på ett av dessa kök i framtiden, säger Jonas.

Fantastisk satsning

Inom kosten i Ludvika kommun är man jättepositiv till initiativet.

– Det här är en fantastisk satsning som vi mer än gärna varit en del av. Viltkött är det mest naturliga och rena man kan äta. Och när lokala krafter samverkar för att ge guldkant till våra äldre, då kan det knappast bli bättre, säger Gun-Britt Hedsten, enhetschef på kostenheten i Ludvika kommun.

Belåtna middagsgäster

När det väl var lunchdags tändes de levande ljusen och de boende kunde inleda festen. En belåten skara gav den festliga måltiden högsta betyg!

Initiativtagaren Torbjörn Andersson fanns på plats på Hedgården och kunde konstatera att projektet gått som han önskat.

– Att stå här och se glädjen över att få njuta av den här maten är fantastisk. Vi är så glada över det och över responsen från alla inblandade. Nu planerar vi för en fortsättning framöver, avslutar Torbjörn.

Torbjörn Andersson, initiativtagare, Jonas Söderholm, kocklärare, Gun-Britt Hedsten, enhetschef på kostenheten i Ludvika kommun, samt Malin Pålsson tillförordnad kostchef i Smedjebackens kommun

Torbjörn Andersson, initiativtagare, Jonas Söderholm, kocklärare, Gun-Britt Hedsten, enhetschef på kostenheten i Ludvika kommun, samt Malin Pålsson tillförordnad kostchef i Smedjebackens kommun

Kontakta oss

Ludvika kommun
info@ludvika.se
0240-860 00

Publicerad: 19 nov 2021

Uppdaterad: 19 nov 2021