Nyhet

Biblioteket och förskolan i samarbete kring små barns språkutveckling

Hur stimulerar man små barns språkutveckling? Det är en av frågorna som diskuteras under de bokombudsträffar där biblioteket bjuder in kommunens alla förskolor.

En gång per termin träffas biblioteket och representanter från förskolorna, som i det här sammanhanget kallas för bokombud.

Träffarna är plattformen för samarbetet med det gemensamma målet att utveckla små barns språkutveckling och läsning, med barnet och bilderboken i centrum.

Lär av varandra

Vårens träff var den tredje sedan bokombudsträffarna drog i gång förra året.

– Det är roligt och inspirerande att höra alla dela med sig av hur de jobbar ute på sina förskolor. Det finns många goda exempel och det är viktigt att de synliggörs. Vi hjälps åt och lär av varandra, säger biblioteksassistent Sandra Ruthström, som tillsammans med bibliotekspedagogen Anette Andersson håller i träffarna.

Uppmuntrar föräldrarna

Ett exempel på vad bokombudsträffarna har resulterat i är den folder som från och med i höst delas ut i samband med inskolningssamtalen på förskolorna. Foldern, som har tagits fram av länsbibliotekets satsning Språkslingan Dalarna Länk till annan webbplats., uppmuntrar föräldrarna att läsa för sina barn.

"Din röst, ditt språk och ditt sätt att läsa är det bästa du kan ge ditt barn”, inleds den inspirerande foldern – som finns på svenska, engelska, arabiska och somaliska.

Digitala träffar

Utöver de fysiska träffarna möts biblioteket och förskolorna också digitalt en gång per termin.

Kontakta oss

Ludvika kommun
info@ludvika.se
0240-860 00

Publicerad: 18 maj 2022

Uppdaterad: 18 maj 2022