Nyhet

Utsmyckning av tunnel under riksväg 50 i Ludvika. Konstnär Backa Carin Ivansdotter arbetar tillsammans med sina assistenter.

Ljuset i tunneln blir allt klarare

Kan en grå, mörkt och otrevlig tunnel förvandlas till någon roligt, fint och inbjudande? Det är i alla fall uppdraget som konstnären Backa Carin Ivarsdotter tagit sig an att göra med tunneln under riksväg 50 vid Ludvika resecentrum.

När Backa Carin besökte Ludvika tidigare i vår och såg Krafttanken fick hon associationer till superhjältar och serietidningar. Hon jobbade vidare med det temat och i dagarna pågår arbetet för fullt enligt plan med att utsmycka tunneln.

Backa Carin Ivarsdotter med assistenterna Agnes, Alma och Thea räknar med att bli klara med stort sett allt den här veckan. Den senaste tidens regn har gjort att regnvatten runnit in och blött ner golvet som måste vara torrt när det ska målas, så den delen kan bli försenad. Backa Carin Ivarsdotter konstaterar att det i princip aldrig fungerar helt enligt plan när det gäller offentliga konstprojekt. Hon om någon vet, med 23 års erfarenhet som konstnär inom framförallt offentlig konst.

– Om golvet inte kan målas nu får det bli senare, eventuellt i samband med att kommunen målar väggar och tak, säger Backa Carin Ivarsdotter och tillägger. Samarbetet med kommunen har varit fantastiskt. Har aldrig varit med om att det fungerat så bra på nåt ställe tidigare. De har varit proffsiga, tillmötesgående och hjälpsamma i allt från att vi får äta och byta om på biblioteket till hjälp med att få bort vattnet från tunnelgolvet. Så glad för att de hjälper till med det vi behöver.

Inspiration

Under våren genomförde Backa Carin en workshop med elever från VBU. Elevernas uppdrag var att bistå med inspiration, framför allt till de symboler som ska finnas vid tunnelns ingångar. Backa Carin ville ha symboler som är välkomnande och gör en glad. Utgångspunkten var att symbolerna ska byggas av kakelbitar och därmed ha en ”pixlig” karaktär – alltså vara lite kantiga.

En pixlig sol finns nu att beskåda vid ingången från Carlavägen.

Pixlig sol vid tunnelingången från Carlavägen i Ludvika, skapad av av Backa Carin Ivarsdotter.

Kontakta oss

Ludvika kommun
info@ludvika.se
0240-860 00

Relaterat

Publicerad: 26 jul 2023

Uppdaterad: 26 jul 2023