Nyhet

Marianne Ragnarsson och Amanda Wiberg.

Marianne Ragnarsson och Amanda Wiberg.

Marianne och Amanda har hjälpt till att lyfta kompetensen inom äldreomsorgen

Äldreomsorgslyftet har de senaste åren hjälpt mängder av vårdbiträden att bli undersköterskor i Ludvika och Smedjebacken. Marianne Ragnarsson och Amanda Wiberg är en central del i denna kompetenshöjning.

Äldreomsorgslyftet är en nationell satsning, som i de båda grannkommunerna görs tillsammans med VBU. Syftet är att med hjälp av statliga medel ge vårdbiträden chansen att läsa till undersköterskor. Det är en utbildning där man lägger halva arbetstiden på studier, helt enkelt.

Marianne har en gedigen bakgrund i vårdyrket i båda kommunerna. Hon jobbade i många år som enhetschef, innan hon fick frågan om att vara med och dra igång äldreomsorgslyftet 2020.

Tog över stafettpinnen

I somras fick hon en tjänst som lärare på VBU:s ungdomsgymnasium. Då blev Amanda Wiberg erbjuden att ta över stafettpinnen. Det passade henne utmärkt, eftersom hon sedan 2019 har läst ämneslärarprogrammet på Högskolan Dalarna. Nästa år blir hon klar.

– Jag är med andra ord både elev och lärare, säger Amanda.

Hon har själv jobbat som undersköterska sedan 2013 (och dessförinnan som vårdbiträde) och upptäckte att hon trivdes bra med att ta emot studenter på deras praktik.

Uppdelning

Äldreomsorgslyftet är uppdelat så att eleverna från Ludvika går måndagar och onsdagar, medan de från Smedjebacken går tisdagar och torsdagar. Fredagar får de handledning på distans.

– Vi som enhetschefer pushade för det här. Vi har haft många som jobbat i vården länge, men som inte haft vårdrelaterad utbildning. Samtidigt har de inte stått tillräckligt långt från arbetsmarknaden för att komma in på vux-utbildning, berättar Marianne.

Viktigt steg

Steget från vårdbiträde till undersköterska är ett måste för att få behörighet att till exempel dela ut insulin.

– Det har varit roligt att få vara med och utveckla den här utbildningen utifrån kunskapen om hur det fungerar i verksamheten, säger Marianne.

– Ja, man får en diskussion som utgår från det teoretiska, som man kan koppla direkt till yrket, säger Amanda.

Kontakta oss

Ludvika kommun
info@ludvika.se
0240-860 00

Publicerad: 13 sep 2023

Uppdaterad: 13 sep 2023