Nyhet

Linda Pettersson lär sig hantera läkemedelsautomaten.

Linda Pettersson lär sig hantera läkemedelsautomaten.

Läkemedelsautomater hjälper äldre bli mer självständiga

”Det är dags att ta läkemedel”, säger automaten. Sedan trycker man på en stor grön knapp och då kommer medicinen ut.

– Syftet med våra nya läkemedelsautomater är att ge en säker läkemedelshantering som också ökar självständigheten hos de äldre som vill ha den, berättar Pernilla Elings–Pers, verksamhetschef för särskilt boende och hälso- och sjukvården.

Personalen tränar

I Marnäslidens samlingssal tränar personal inom hemtjänstområdet Norra. De lär sig hur man loggar in i och öppnar automaten, stoppar i rullarna med dospåsar (alltså själva läkemedlen) och hur de sedan funkar för användaren.

Automaterna är användarvänliga. Färgkodning ser till att det är lätt för personalen att sätta i komponenterna rätt. En tydlig manual lotsar steg för steg.

Automaten säger till

Läkemedelsautomaten är stor som en rejäl ryggsäck och ganska tung. När det är dags för användaren att ta sin medicin, säger automaten till. Först kommer ett röstmeddelande och sedan en signal. Under det intervall som är bestämt fortsätter den att påminna mer och mer intensivt. Om man ändå inte tar medicinen inom utsatt tid, faller denna ner i ett låst fack i botten av automaten.

Sedan går ett sms till personalen om att medicinen inte togs. Om personalen inte kvitterar meddelandet, blir de uppringda. Säkerheten är mycket hög, med andra ord.

Premiär i dag

I dag, måndag 6 november, börjar de första läkemedelsautomaterna att användas hos äldre i Ludvika kommun. Naturligtvis görs en bedömning av vilka äldre som är lämpade att få en.

– Det är viktigt att understryka att vi inte tvingar någon att använda läkemedelsautomat. Det handlar om att hjälpa de människor som vill bli mer självständiga och klara sig på egen hand i större utsträckning, säger Pernilla Elings–Pers.

Kontakta oss

Ludvika kommun
info@ludvika.se
0240-860 00

Publicerad: 06 nov 2023

Uppdaterad: 06 nov 2023