Nyhet

Adam Larsson, Linda Norling och Sumaya Abas.

Adam Larsson, Linda Norling och Sumaya Abas.

Blivande lärare bytte erfarenheter

Adam körde lastbil. Linda var på Hitachi. Sumaya började som vikarie. Nu är alla tre på väg att bli lärare.

Arbetsintegrerad lärarutbildning, AIL, är precis vad det låter som. Man jobbar som lärare samtidigt som man studerar till lärare.

I Ludvika kommuns skolor finns just nu 18 AIL-studenter. I veckan hölls en träff på Solviksskolan för att de skulle få en chans att träffa varandra och utbyta erfarenheter.

– Jag började läsa ”vanliga” lärarprogrammet, men jag trivs med den här formen, säger Sumaya Abas.

– Det som är bra med AIL är att man jobbar och får erfarenhet samtidigt som man studerar, säger Linda Norling.

– Alla vill att man ska lyckas, så man får mycket stöd och hjälp, säger Adam Larsson.

Samarbete med högskolan

AIL är ett samarbete med Högskolan Dalarna och ett sätt att möta bristen på lärare. Första omgången började 2017 och blev färdig förra hösten. Nästa år tar flera studenter från Ludvika examen.

En tydlig fördel är att man får praktisera yrket samtidigt som man studerar. Andelen som ett år efter avslutade studier är kvar i yrket är markant högre än för de som studerat lärarprogrammet på heltid.

– Det ger ju en gratis utbildning i och med att man inte behöver ta studielån. Utbildningen integrerar teori och praktik och man får ett stöd i vardagen av erfarna kollegor. Vi kommer att fortsätta med AIL även 2024 och det kommer annonser i mitten av februari, berättar Maria Rosin, verksamhetsutvecklare på social- och utbildningsförvaltningen och själv erfaren lärare.

Aldrig tråkigt

Allt är förstås inte en dans på rosor. Vid träffen på Solviksskolan fick AIL-studenterna börja med att prata om sådant som kan vara jobbigt i en lärares vardag. Men en stund in i samtalet blir det tydligt att det trots allt finns en anledning till att de valt att studera till läraryrket.

– Jag har en rolig klass, berättar Linda. Där finns till exempel en tjej som glatt säger ”Hej Linda!” varje dag och kramar en. Man ger mycket och får mycket. Vissa dagar är botten, andra är helt okej och sedan är det dagar som är ”top notch”. Men det är aldrig tråkigt!

Kontakta oss

Ludvika kommun
info@ludvika.se
0240-860 00

Publicerad: 10 nov 2023

Uppdaterad: 10 nov 2023