Nyhet

Nu riktas blickarna mot Ludvika

Det är många som sneglar på Ludvika nu. Vackert beläget mellan skogar och sjöar ligger centrum för hela världens energiomställning.

Från Hitachi Energy kommer Sveriges största exportorder genom tiderna. 147 miljarder kronor tilldelades Hitachi Energy och Petrofac som en del av TenneT:s ambitiösa program för havsbaserad vindkraft – en nästan overklig summa. Och vi har bara sett början av energiomställningen.

Fler behövs

Det innebär att både Hitachi Energy och det omgivande samhället måste fyllas på med fler kreativa, uppfinningsrika, duktiga medarbetare. Många, många fler.

– Hitachi Energy har en kritisk roll i energiomställningen och vi samarbetar med kunder och partners för att möjliggöra en hållbar energiframtid. Det som händer i Ludvika nu är helt fantastiskt och man får nästan nypa sig i armen. I och utanför Ludvika utvecklar vi världens energisystem och gör det mer hållbart, flexibelt och säkert, säger Tobias Hansson, vd för Hitachi Energy i Sverige.

Ringar på vattnet

Företagets enorma expansion ger förstås ringar på vattnet. I förlängningen behövs fler bostäder, fler skolor och bättre infrastruktur. Ludvika kommun ska öka sin attraktionskraft så att fler vill bo och jobba här.

– Med den här positionen vi befinner oss i sticker vi ut i hela kommunsverige, säger Maria Skoglund, kommundirektör i Ludvika kommun.

Unikt samarbete

Därför har ett unikt samarbete inletts mellan Hitachi Energy, Ludvika kommunkoncern, näringslivet, Samarkand och centrumorganisationen Unika Ludvika. Arbetsgrupper inriktade på specifika områden har bildats och strategin är att jobba snabbt. Medarbetare från vitt skilda arbetsplatser krokar arm och gör resan tillsammans.

– Vi har precis haft vårt första möte. Det var kul att se så många deltagare från våra olika organisationer träffas och direkt börja bidra med positiva inspel till den här processen. Det här kommer att bli bra, säger Maria Skoglund.

Konkreta förslag

Arbetsgrupperna kommer nu att träffas regelbundet för att jobba fram konkreta förslag på åtgärder.

– Men i den här processen behöver vi ha stödet från våra invånare. Det här berör oss alla och vi är många som kommer att kunna skörda frukterna av det här samarbetet, säger Leif Pettersson, kommunstyrelsens ordförande.

Kontakta oss

Ludvika kommun
info@ludvika.se
0240-860 00

Publicerad: 15 nov 2023

Uppdaterad: 15 nov 2023