Nyhet

Elisabeth Olsen, Kristina Ulveström och Linda Norling.

Elisabeth Olsen, Kristina Ulveström och Linda Norling.

Bli lärare – plugga och jobba samtidigt!

Nu är det snart dags för en ny omgång! Arbetsintegrerad lärarutbildning innebär att man pluggar och jobbar samtidigt. Väldigt bra koncept, tycker vi själva. Alla tjänar på det!

– Det här är framtiden, att man får jobba och utbilda sig samtidigt, säger AIL-studenten Linda Norling.

Ansökan öppnar

15 februari öppnar ansökan på antagning.se för arbetsintegrerad lärarutbildning, AIL, på Högskolan Dalarna. Det är ett koncept som är ganska unikt för Dalarna och som Ludvika kommun nyttjar framgångsrikt. Det hjälper nämligen både studenterna att få en bra mix av jobb och studier och höjer samtidigt behörigheten hos lärarna inom Ludvika kommun.

Ludvika kommun rekryterar i år lärare inom årskurs 4–6 och 7–9.

Framgångsrikt på Solviksskolan

AIL-studenterna Elisabeth Olsen och Linda Norling är eniga med Solviksskolans rektor Kristina Ulveström om att AIL är ett framgångskoncept.

– Det här borde finnas på fler platser. Jag har en kurskamrat som tog familjen och flyttade upp till Dalarna från Skåneför att gå AIL, säger Elisabeth Olsen.

– Man har sina studier måndag–tisdag och sedan är man här på skolan resten av veckan. För mig är det precis rätt tid i livet att göra det här, eftersom jag har barn som är 10 och 13 år gamla. Jag kan välja när jag tittar på de inspelade föreläsningarna, säger Linda.

– Vi får in personal som vill det här. Och studenterna får en bättre utbildning. Det här upplägget gynnar både deras praktiktid och deras teoretiska studier. Nivån på det de lär sig blir högre, säger Kristina Ulveström.

Linda tog nya tag med AIL

Så här berättar Linda Norling om sig själv och sin arbetsintegrerade lärarutbildning:

– Jag visste inte vad jag ville bli när jag gick i skolan. Jag gick natur på gymnasiet. Sedan halkade jag in på Hitachi Energy och har varit där i 14 år. Jag gifte mig, fick barn, skilde mig och flyttade ihop med min sambo. Min kropp började ta stryk av jobbet. Jag kom in på lärarutbildning, men tyckte att ämnesstudierna i matematik var för tuffa. Jag hade svårt att klara det. Då dök det upp en tjänst på Kyrkskolan som matte/NO-lärare. Jag var på intervju och de ville ha mig på en gång. Jag jobbade januari till juni i sjuan. Jag visste att AIL fanns och bestämde mig för att jag ville fortsätta plugga, för min egen skull. Jag blev besviken på mig själv att jag inte hade klarat det innan, så jag tog nya tag! När man tittar på hur kollegorna gör märker man sådant som funkar bra. Och då kör jag ”copy-paste”; allt som är bra tar jag.

– Nu känner jag att det är ganska mysigt att ha 10-åringar. Det kommer alltid att behövas lärare och jag gillar ju att jobba med barn.

Elisabeth vill göra skillnad

Så här berättar Elisabeth Olsen om sig själv och sin arbetsintegrerade lärarutbildning:

– Jag flyttade upp från Stockholm efter att ha jobbat i tolv år inom F-6 på olika skolor. Jag har studerat på distans tidigare och såg AIL. Jag började förra hösten, så det är andra året nu. Jag kom in på läraryrket efter att ha haft en livsmedelsaffär som inte gick så bra. Men jag är utbildad barnskötare i grunden. Jag har jobbat som lärarassistent och vikarierat i många år på mellanstadiet. Det är roligt att vara lärare. Det låter kanske klyschigt, men jag vill göra skillnad. Man ser resultatet på individnivå och vill hjälpa dem vidare i livet. På den här skolan får jag arbeta på riktigt. Jag har kurskamrater som blir satta som praktikanter. Här får man en 50-procentig lärartjänst.

– Ny input är bra och det får man via auskultation (studera andra lärares lektioner). Där ser man hur olika lärare gör olika och då kan man justera sitt tänk under vägen.

Fakta arbetsintegrerad lärarutbildning

  • Studier på 75 procent kombineras med arbete som lärare på 50 procent i en av våra skolor.
  • Högskoleförlagda studier genomförs två dagar per vecka och tjänsten i skolan tre dagar per vecka.
  • Parallellt med ansökan till utbildningen behöver du söka tjänst i Ludvika kommun. Här finns ett antal tjänster tillgängliga för just AIL-studenter.

Läs mer

Frågor?

Du som är nyfiken och har frågor är varmt välkommen att kontakta social- och utbildningsförvaltningens verksamhetsutvecklare, Maria Rosin, på 0240-863 02, eller maria.rosin@ludvika.se.

Kontakta oss

Ludvika kommun
info@ludvika.se
0240-860 00

Publicerad: 05 feb 2024

Uppdaterad: 05 feb 2024